Declaratia 112: un salariat care lucreaza part-time, fara concediu medical, va fi trecut in sectiunea A sau B?

Intrebare: Un angajat are la acelasi angajator 2 contracte: unul de 6 ore cu salariul 1450 si unul de 2 ore cu salariul de 800 lei. Nu mai are alte contracte la alti angajatori. La ce suma se calculeaza CAS angajator?

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Raspuns ANAF: In situatia prezentata de dvs, contributiiile sociale datorate de angajator pentru cel de-al doilea contract de munca al salariatului se calculeaza la nivelul castigului realizat de acesta, respectiv la nivelul venitului de 800 lei.

Intrebare: Pentru un salariat cu timp partial, caruia i se vireaza contributii pentru norma intreaga (1450 lei), mai sunt necesare acte doveditoare?

Raspuns ANAF: In situatia prezentata de dvs. nu sunt necesare documente justificative. Documentele justificative trebuie solicitate de angajator persoanelor fizice doar daca acestea se afla in una din situatiile mentionate la art. I pct.1 din Ordonanta Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea art 140 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Intrebare: Pentru un angajat cu norma partiala care este si pensionar, ce acte justificative trebuie cerute? Vad ca OMFP 2343/2017 nu se refera si la aceasta situatie.

Raspuns ANAF: In sensul Ordonantei Guvernului nr. 4/2017, persoanele care au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, (cu exceptia categoriilor de pensionari care cumuleaza pensia pentru limita de varsta cu pensia de serviciu acordata in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii) dovedesc acest lucru prin documentul emis de CNPP.

Intrebare: Un salariat care lucreaza part-time fara sa aiba concediu medical, va fi trecut in declaratia 112 in sectiunea A sau B?

Raspuns ANAF: Salariatul se inregistreaza in sectiunea A. Daca respectivul salariat sau oricare altul se incadreaza la exceptii si are venitul baza de calcul < salariul minim garantat in plata, atunci se vor modifica manual contributiille la sanatate si pensie datorate de angajator astfel:

1.Se modifica in sectiunea C angajator CAS datorata de angajator.
2. Se apasa pe butonul adauga/actualizeaza creante

3. Se modifica si contributia datorata de angajator la sanatate in sectiunea A (cea cu obligatiile de plata ale societatii)

Contabun.ro a mai publicat si:
* Ordin nr. 2343/2017: procedura pentru contractele cu timp partial
* Absentele nemotivate ale unui angajat cu venit sub 1450 se scad la calculul cas si cass angajator?

Sursa: ANAF, intrebari si raspunsuri facebook

(Visited 1,352 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


five − 3 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.