Analist: Programatorii IT si persoanele cu grad de handicap vor suporta o micsorare a salariului

Programatorii IT si persoanele cu grad de handicap vor suporta o micsorare a salariului net, chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contributiilor la nivelul costului total actual, sustine Radu Derscariu, director Deloitte Romania.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

“Simularile arata ca se impune o crestere de 19,9% a valorii brute a salariului – daca luam ca referinta salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei si pentru a pastra suma in mana primita acum de un angajat. Totusi, conform calculelor, angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit in acest moment, cum sunt programatorii IT si persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micsorare a salariului net, chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contributiilor la nivelul costului total actual”, a spus Derscariu.

De exemplu, spune el, daca facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observam ca, dupa ce vor intra in vigoare modificarile anuntate prin proiect, scaderea va fi de 6,3%.

“In cazul in care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul cresterii contributiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%. Explicatia este ca scaderea de impozit de la 16% la 10% a fost gandita pentru a amortiza partial transferul contributiilor, iar in cazul celor scutiti, evident, acest efect nu are de unde sa apara. O alta consecinta a transferului contributiilor va fi micsorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate catre Pilonul II de pensii private. Reducerea are doua cauze: atat ca urmare a inglobarii contributiilor in salariul brut, cat si a diminuarii procentului, daca va fi luata decizia in acest sens, de la 5,1% la 3,75%”, a precizat oficialul Deloitte Romania.

Contabun.ro a publicat si:
*Olguta Vasilescu: Vom prelungi perioada de introducere a contractelor individuale de munca
*Guvern a adoptat ordonanta de urgenta care modifica esential Codul Fiscal

sursa: Agerpres

(Visited 459 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× five = 40

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.