Guvernul a stabilit cerintele tehnice pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic

Executivul a modificat, in sedinta de miercuri, printr-o hotarare, normele metodologice de aplicare a OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat fiscale, stabilind cerintele tehnice pe care casele de marcat cu jurnal electronic trebuie sa le indeplineasca pentru a fi autorizate.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Potrivit unei ordonante adoptate in luna august, casele de marcat cu jurnal electronic vor deveni obligatorii de la 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii si mari, respectiv de la 1 august 2018 pentru firmele mici, realizandu-se inlocuirea treptata a celor de generatie veche cu rola jurnal de hartie.

Principalele noutati sunt:
*fiecare aparat de marcat va trebui sa contina un modul fiscal propriu, prin intermediul caruia controleaza operatiunile specifice activitatii fiscalizate, precum si un modul de comunicatie, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare si supraveghere al ANAF.

*prin implementarea Registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale, se creeaza premisele debirocratizarii procedurilor efectuate in legatura cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparatii, etc.) inregistrarea acestora urmand sa se realizeze electronic.

*masura face posibila, la optiunea contribuabilului, achizitionarea si utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tableta, POS, conectat la o imprimanta fiscala.

*a fost eliminata obligatia contribuabilului de a solicita si obtine de la organul fiscal certificatul de atestare fiscala, in vederea obtinerii autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale.

*rezumatul bonului fiscal care se transmite la ANAF cuprinde: valoarea totala a bonului fiscal; numarul de ordine al bonului; data, ora si minutul emiterii bonului; seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal; valoarea totala a TVA pe cote ale acesteia.

*Termenul de valabilitate a autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale a fost majorat de la 3 ani la 5 ani. Totodata, a fost introdusa notiunea de reautorizare, aceasta putand fi solicitata cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei

Contabun.ro a mai pubicat si:
*Olguta Vasilescu: Vom prelungi perioada de introducere a contractelor individuale de munca
*Guvern a adoptat ordonanta de urgenta care modifica esential Codul Fiscal

Executivul mentioneaza ca avantaje ale sistemului de monitorizare propus prin hotararea de guvern ca asigura obtinerea mai rapida de catre ANAF a datelor din bonurile fiscale, cu costuri mai mici atat pentru autoritatea fiscala, cat si pentru contribuabili, creeaza premisele reducerii semnificative a evaziunii fiscale din domeniul comertului cu amanuntul si serviciilor, cu efecte imediate in cresterea veniturilor bugetare, realizeaza un grad inalt de securizare si implicit riscuri mai mici de nefiscalizare a tranzactiilor si stabileste premisele unei concurente loiale intre contribuabili.

(Visited 740 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − = zero

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.