OUG 79/2017: modificarile codului fiscal, publicate in Monitorul Oficial

Ordonanta de Urgenta nr. 79/2017, privind modificarea Codului fiscal, in sensul trecerii contributiilor sociale de la angajator la angajat si a reducerii impozitului pe venit, a fost publicata, vineri, in Monitorul Oficial nr.885 /10.11.2017.


*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Amintim in continuare cateva dintre modificari

In domeniul impozitarii societatilor, Ordonanta de urgenta revizuieste sistemul de impunere a microintreprinderilor, astfel incat vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate si IMM-urile care realizeaza venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro si care in prezent platesc impozit de 16% pe profit.

De asemenea, se elimina conditia privind realizarea de venituri din consultanta si management.

Totodata, ordonanta transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, prin:
• limitarea deductibilitatii dobanzilor;
• introducerea impozitarii la iesire – previne erodarea bazei impozabile in cazul unui transfer de active in afara Romaniei;
• consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autoritatilor romane sa refuze contribuabililor beneficiile fiscale obtinute din aranjamente abuzive;
• introducerea normelor privind societatile straine controlate (SSC) ce au ca scop impiedicarea evitarii platii impozitelor prin devierea veniturilor catre filiale din paradisuri fiscale.

In domeniul contributiilor sociale obligatorii, modificarile vizeaza atat reducerea cotelor cumulate ale contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cat si reducerea numarului contributiilor sociale de la de la 9 (angajat si angajator), la 3, dupa cum urmeaza:
– contributia de asigurari sociale (CAS), platita pentru salariat;
– contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS), platita pentru salariat;
– contribuţia asiguratorie pentru munca, suportata de angajator.

Se stabileste transferul sarcinii fiscale a obligatiilor privind contributiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, astfel:
• CAS si CASS se datoreaza de catre persoanele fizice, respectiv de catre angajati, inclusiv in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga sau cu timp parţial, pentru care CAS si CASS datorate nu pot fi mai mici decat nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţara in vigoare in luna pentru care se datoreaza acestea, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ;

De asemenea, se stabileste o cota suplimentara de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru conditii deosebite, speciale sau alte conditii de munca definite potrivit legii.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Olguta Vasilescu: Vom prelungi perioada de introducere a contractelor individuale de munca
* Analist: Programatorii IT si persoanele cu grad de handicap vor suporta o micsorare a salariului
* Se majoreaza pensiile si indemnizatia de crestere a copilului

Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) este in cota de 10%, datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contribuţiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.

Actul normativ prevede si modificarea modului de stabilire a CAS si a CASS pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente [de exemplu: consultanti, experti contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocati (numai CASS), notari (numai CASS)] sau alte categorii de venituri.

 

Descarca de aici OUG 79/2017, in format PDF

(Visited 5,048 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 − = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.