Impozitul pe veniturile microintreprinderilor (OUG 79/2017)

In Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017 a fost publicata Ordonanta de Urgenta Nr. 79/2017 din 8 noiembrie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, numita de toata lumea – “revolutia fiscala”.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

In acest material va prezentam modificarile aduse impozitului pe veniturile microintreprinderilor.
– A fost crescut plafonul pana la care persoanele juridice romane sunt obligate la plata acestui impozit, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile)

– Au fost eliminate restrictiile privind eligibilitatea unor persoane juridice de a plati acest impozit. Astfel, obtinerea de venituri din consultanta si management (in orice proportie) nu mai constituie un obstacol pentru a plati acest impozit, societatile din domeniile: bancar, asigurari, jocuri de noroc, explorare zacaminte petroliere si gaze naturale, fiind eligibile si ele pentru acest sistem de impozitare (cu conditia ca veniturile sa fie sub 1.000.000 euro/an).

– A fost eliminata posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit in situatia in care capitalul social depaseste 45.000 lei.

– Cotele de impozitare au ramas aceleasi: 1% (daca exista salariati), respectiv 3% (fara salariati) aplicate la volumul veniturilor.
* In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare prevazuta la alin. (1) lit. a), al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiei prevazute la alin. (6).
* Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. (1), noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.”

Contabun.ro a mai publicat si:
* Impozitul pe veniturile microintreprinderilor: tabel comparativ urmare a modificarilor aduse de legea 177/2017
* Impozitul pe veniturile microintreprinderilor (HG 284/2017)

Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului:
* Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
* Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
* Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

(Visited 2,008 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 × nine =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.