Marea intrebare a revolutiei fiscale: ce vor spune instantele de judecata daca vor scadea salariile nete

Angajatorii care vor scadea salariile nete ale angajatilor incepand cu anul 2018, ca urmare a transferului contributiilor sociale de la angajator la angajat, ar putea fi chemati in instanta de catre angajatii care se simt nedreptatiti.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

 

„Vor fi zeci de mii de procese in instanta in cazul in care angajatorii nu majoreaza salariile brute. Angajatorul nici nu trebuie macar sa che¬me la negocieri salariatii, ci trebuie sa res¬pec¬te noua definitie a salariului brut. Nu se poate crea un dezavantaj salariatilor. Angaja¬torul ar trebui sa demonstreze ca au crescut cheltuielile sale totale cu salariile, ceea ce nu este cazul, ci dimpotriva, acestea scad cu cateva zeci de lei pe luna la un salariu mediu“, a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Contabun.ro a publicat si:
*ITM: initierea negocierii colective, obligatorie pentru toti angajatorii
*Trecerea contributiilor la salariat de la 01.01.2018: data limita de raportare in Revisal si model act aditional

Avocatii specializati in dreptul muncii spun ca angajatii ar putea avea castig de cauza in instanta daca pot dovedi ca si-au negociat un anumit nivel salarial net, iar angajatorul nu si-a respectat intelegerea.

„Ar trebui sa se aplice teoria impre¬viziunii contractelor, care spune ca, in masura in care conditiile se schimba, in acel moment in mod auto¬mat ar trebui sa se actualizeze si contractele, mai ales in favoarea angajatilor, dar este cu dus si intors. Pana la urma, desi in general se negociaza salariul net, in contractul de munca apare salariul brut si este greu de demonstrat in instanta ca ai negociat netul. De regula, negocierea a avut loc intre doua persoane, angajatul si persoana de la HR, fara martori“, a spus avocatul specializat in dreptul muncii Costel Gilca.

Sursa: ZF

(Visited 524 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× one = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.