Impozit pe profit si impozit micro: modificari de la 01.01.2018 (OUG 79/2017)

ANAF va aduce la cunostinta aparitia Ordonantei de urgenta nr. 79 din noiembrie 2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Incepand cu 1 ianuarie 2018 prevederile referitoare la impozitul pe profit si cele referitoare la impozitul pe venitul microintreprinderilor se modifica dupa cum urmeaza:

IMPOZITUL PE PROFIT

– A fost introdus un nou capitol – Norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne, norme care transpun prevederile Directivei 2016/1164/UE a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne.

Astfel, au fost stabilite reguli noi cu privire la:

a) Limitarea deductibilitatii dobanzii si a altor costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic.

b) Regimul fiscal al transferurilor de active, de rezidenta fiscala si/sau de activitate economica desfasurata printr-un sediu permanent pentru care Romania pierde dreptul de impozitare.

c) Regula generala antiabuz.

d) Reguli privind societatile straine controlate

IMPOZITUL PE VENITURILE MICROINTREPRINDERILOR

– A fost crescut plafonul pana la care persoanele juridice romane sunt obligate la plata acestui impozit, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro.

– Au fost eliminate restrictiile privind eligibilitatea unor persoane juridice de a plati acest impozit. Astfel, obtinerea de venituri din consultanta si management (in orice proportie) nu mai constituie un obstacol pentru a plati acest impozit, societatile din domeniile: bancar, asigurari, jocuri de noroc, explorare zacaminte petroliere si gaze naturale, fiind eligibile si ele pentru acest sistem de impozitare (cu conditia ca veniturile sa fie sub 1.000.000 euro/an).

– A fost eliminata posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit in situatia in care capitalul social depaseste 45.000 lei.

– Cotele de impozitare au ramas aceleasi: 1% (daca exista salariati), respectiv 3% (fara salariati) aplicate la volumul veniturilor.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Impozit pe venit: modificari de la 01.01.2017 (OUG 79/2017)
* Impozit si contributii datorate in cazul veniturilor din salarii realizate incepand cu 1 ianuarie 2018 (OUG 79/2017)

Sursa: AJFP Mehedinti

(Visited 2,382 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ one = 10

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.