Initierea negocierii colective in cazul angajatorilor cu mai putin de 21 de salariati. Cum procedam?

Reamintim ca OUG nr.82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative (la art.VII)  a adus  cateva modificari temporare si Legii dialogului social nr.62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

A fost publicata in Monitorul Oficial nr.950 din 29.11.2017 si HG nr.846/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la 1900 lei, de la 1 ianuarie 2018.

Astfel, prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1), alin.(3) si alin.(5) din Legea dialogului social nr.62/2011, in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, in unitatile in care nu exista incheiat contract colectiv de munca dar si in unitatile in care exista contract colectiv de munca in vigoare, initierea negocierii colective, respectiv negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele colective de munca in vigoare este obligatorie, pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 pentru trecerea CAS si CASS de la angajator la salariat, de la 1 ianuarie 2018.

Prin urmare, daca intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, indiferent de numarul de salariati, angajatorul are obligatia de a initia negocierea colectiva  in perioada 20.11.2017-20.12.2017.

Avand in vedere ca in unitatile cu mai putin de 21 de salariati, de regula, salariatii societatii nu au reprezentanti alesi, potrivit legii, apreciem ca in aceasta situatie angajatorul va comunica salariatilor anuntul privind intentia de incepere a negocierii colective care va cuprinde obiectul negocierii (punerea in aplicare a prevederilor OUG nr.79/2017), data, ora si locul primei intrevederi, dar si modul in care pot fi reprezentati la negociere.

Apreciem ca in aceasta situatie partea indreptatita sa participe la negociere din partea salariatilor sunt insasi salariatii.

La data stabilita pentru prima intrevedere privind negocierea colectiva in vederea aplicarii prevederilor OUG nr.79/2017, partile vor stabili modul in care se va aplica masura impusa de lege privind transferul CAS si CASS de la angajator la salariat.

Cum initiativa negociereii are drept scop pastrarea salariului net dupa trecerea contributiilor in sarcina salariatilor, apreciem ca obligatia initierii negocierii in aceasta situatie se va considera indeplinita prin semnarea de luare la cunostinta a informarii privind decizia angajatorului de a initia negociere colectiva si ulterior, la data comunicata pentru negociere, semnarea actelor aditionale de majorarea a salariului de baza. Aceste aspecte se vor consemna intr-un proces verbal care se va prezenta inspectorilor de munca in caz de control.

Referitor la modul in care se va majora salariul de baza, recomandam ca aceasta majorare a salariului sa se faca prin act aditional. Vorbim de salarii diferite, de pastrarea confidentialitatii salariilor.

Daca angajatorii nu initiaza negocierea, inspectorii de munca, in cazul unui control, au dreptul sa dispuna angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Iar neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii).

negocierea-ccmPasii pe care trebuie sa-i urmati in vederea negocierii colective, baza legala, modele de formulare necesare, si explicatii utile legate de negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate gasiti in lucrarea „Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic”, actualizata la zi″.

 

 

 

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 4,501 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ four = 7

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.