ANAF: Mod de calcul contributii la CIM cu timp partial de la 01.01.2018

Reamintim ca OUG nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede si transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat si reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, de la 1 ianuarie 2018, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

Codul fiscal modificat de OUG nr.79/2017 pastreaza si prevederile potrivit carora, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost active, cu cateva exceptii care se aplica si in prezent.

Avand in vedere ca modul de calcul a contributiilor de la 1 ianuarie 2018 face obiectul multor intrebari, ANAF a organizat in ultima saptamana doua sesiuni de asistenta online, iar printre raspunsurile date de ANAF regasim si raspunsuri la intrebarile privind modul de calcul a contributiilor sociale in cazul contractelor de munca cu timp partial.

Mai jos gasiti intrebarile puse de contribuabili si raspunsurile oferite de ANAF:

Intrebare: Cum se calculeaza taxele pentru un contract de munca cu timp partial ce este singurul venit salarial al unei persoane? Exemplu salariu brut de 500 ron.

Raspuns ANAF: Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale calculate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost active.
Conform precizarii dvs. potrivit careia pentru persoana respectiva contractul cu timp partial reprezinta singurul venit, pe langa contributiile sociale obligatorii datorate potrivit legii si a impozitului de 10%, persoana respectiva are dreptul si la acordarea deducerilor personale si a celorlalte deduceri prevazute de lege, dupa caz: cotizatia de sindicat, contributiile la fondurile de pensii facultative, primele de asigurare voluntara de sanatate.

Vezi si:

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

Intrebare: Pentru contractele de munca cu timp partial, cum se vor calcula si retine contributiile?

Raspuns ANAF: In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de angajatori, astfel:

In cazul persoanelor fizice care obtin, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, venituri din salarii sau asimilate salariilor, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza aplicand cotele prevazute de lege (25% CAS si 10% CASS) la castigul lunar brut.
In cazul in care salariatii obtin venituri brute mai mici decat salariul minim brut pe tara, nivelul contributiei de asigurari sociale si contributiei de asigurari sociale de sanatate vor fi cele aferente salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Angajatorii (persoane fizice si juridice) au obligatia de a calcula si de a retine la sursa contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor.

Intrebare: Pentru o norma de 2 ore/zi, salariul minim brut pe economie la 2 ore calculat este 475 lei. Contributiile aferente datorate sunt de 178 lei sau de 676 lei ? Adica calculam CAS si CASS la nivelul normei de 8 ore sau de 2 ore? In cazul in care calculul CAS si CASS de face la norma de 8 ore, salariul net primit de salariat va fi negativ ?

Raspuns ANAF: In baza prevederilor legale emise pana in prezent , consideram ca problema “restului de plata negativ ” se poate rezolva prin negocierea dintre angajat si angajator.

Intrebare: Pentru un angajat student cu varsta pana in 26 de ani care are contract de munca cu timp partial ( 4 ore/zi) si salariu brut de 1000lei/luna incepand cu 01.01.2018 se retine contributia de asigurari sociale de sanatate de 10% ? Asa cum este prevazut in OUG 79/2017 se intelege ca daca venitul este mai mic decat 1900 lei nu dataoreaza aceasta contributie: “La articolul 154 alineatul (1), literele a), b), f) si g) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: “a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenti, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti. Daca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri lunare cumulate din activitati independente, activitati agricole, silvicultura si piscicultura peste valoarea salariului de baza minim brut pe tara, pentru aceste venituri datoreaza contributie”.

Raspuns ANAF: Nu se retine CASS, daca indeplineste cerintele mentionate in articolul evidentiat de dumneavoastra.

Intrebare: Tinand cont de prevederile OG 79/2017 art.5^1-se da: salariul brut 475 lei, corespunzator 2h/zi, salariatul nu are functie de baza la soc., nu realizeaza cumulat venitul minim lunar (1.900 lei). Va rugam sa ne comunicati care este restul de plata ce ii revine salariatului,cuantumul contributiilor atat cu retinere la sursa cat si ale societatii si modul de calcul.

Raspuns ANAF: “Restul de plata” pentru veniturile din salarii in afara functiei de baza, se calculeaza prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii, si a impozitului pe venitul din salarii. Daca venitul brut din salarii, cumulat cu cel de la locul unde este functia de baza (declarat de angajat), este sub nivelul salariului minim (care va fi stabilit prin HG), contributiile se vor calcula tinand cont de nivelul salariului minim, in caz contrar se vor calcula la venitul brut.

Intrebare: O persoana are 4 cim cu timp partial , nici unul ca functie de baza , care cumulate nu fac 1900 lei . Cum se procedeaza ? Se calculeaza darile la fiecare angajator la salariul minim pe economie?

Raspuns ANAF: Intr-adevar, contributiile sociale se calculeaza la salariul minim brut pe tara (in vigoare de la 1 ianuarie 2018) de catre fiecare angajator.

Intrebare: Care vor fi retinerile si netul daca angajatul are 2 contracte diferite, la doi angajatori, un contract de 4 ore/zi cu salariu minim de 950 de lei brut, si altul de o ora /zi cu salariu de 300 lei brut?

Raspuns ANAF: Pentru veniturile din salarii se calculeaza contributiile obligatorii si impozitul pe venit.
Daca venitul brut din salarii, cumulat la ambele locuri de munca este sub nivelul salariului minim, contributiile se vor calcula tinand cont de nivelul salariului minim la fiecare loc de munca.

(Visited 15,346 times, 2 visits today)

One Response to ANAF: Mod de calcul contributii la CIM cu timp partial de la 01.01.2018

  1. codruta says:

    Buna, oare mai ai sesiunea undeva listata, caci eu nu mai gasesc pe site-ul anaf intrebarea referitoare la studentii salariati cu contract part-time ‘Intrebare: Pentru un angajat student cu varsta pana in 26 de ani care are contract de munca cu timp partial ( 4 ore/zi) si salariu brut de 1000lei/luna incepand cu 01.01.2018 se retine contributia de asigurari sociale de sanatate de 10% ?’

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× nine = 36

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.