ITM: initierea negocierii colective este obligatorie si pentru unitatile care nu au incheiat contract colectiv de munca

Informare si constientizare angajatori cu privire la modificarea salariului brut in contextul transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, aplicarea prevederilor derogatorii de la Legea nr.62/2011 reglementate prin art. VII din OUG nr.82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, registrul general de evidenta a salariatilor si transformarea muncii nedeclarate in munca declarata.

 

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 
Aducem la cunostinta faptul ca incepand cu data de 20 noiembrie 2017 au intrat in vigoare prevederile art.VII din OUG nr.82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, care aduc modificari Legii nr.62/2011 – a Dialogului social.

Perioada de aplicare a prevederilor derogatorii de la Legea nr. 62/2011 este cuprinsa in intervalul 20 noiembrie – 20 decembrie 2017.

Astfel, prin derogare de la prevederile art.129 din Legea nr.62/2011, incepand cu data de 20 noiembrie devine obligatorie initierea negocierii colective, pentru punerea in aplicare a OUG nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2017 privind Codul fiscal.

Atragem atentia ca initierea negocierii colective este obligatorie si pentru unitatile care nu au incheiat contract colectiv de munca.

In unitatile in care exista incheiat contract colectiv de munca, conform noilor reglementari, devine obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele/ acordurile colective de munca.

In unitatile unde nu exista sindicat reprezentativ afiliat la o federatie reprezentativa la sectorul de activitate, pot participa la negocierea contractelor/acordurilor colective sau a actelor aditionale, reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor.

In situatia unitatilor unde nu exista sindicat, la negocierea contractelor/acordurilor colective sau a actelor aditionale pot participa reprezentantii salariatilor impreuna cu un reprezentant al unei federatii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor salariatilor.

In vederea evitarii raspunderii contraventionale, institutia noastra recomanda conformarea angajatorilor la cerintele actuale ale legislatiei.

Contabun.ro a mai publicat si:
*ITM: este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele colective de munca
*Initierea negocierii colective obligatorie in perioada 20.11.2017 – 20.12.2017, chiar si pentru angajatorii cu mai putin de 21 salariati. Amenda poate ajunge la 10 000 lei

Sursa: ITM Caras-Severin

(Visited 1,404 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 × = eight

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.