Salariat vs PFA: ce se schimba de la 1 ianuarie 2018?

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017 face ca reducerea impozitului pe venit si transferul de contributii sociale de la angajator la angajat sa fie cele mai dezbatute subiecte din ultima perioada.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Contributii sociale: modificari de la 01.01.2018 (OUG 79/2017)
*Impozit si contributii datorate in cazul veniturilor din salarii realizate incepand cu 1 ianuarie 2018 (OUG 79/2017)
*Cod Fiscal 2017 vs Cod Fiscal 2018: tabel comparativ urmare a modificarilor aduse de OUG 79/2017

 

Incepand cu 1 ianuarie 2018, desi contributiile sociale platite pentru un venit salarial sunt in crestere, cele platite pentru veniturile din activitati independente sunt in scadere, se arata intr-un comunicat al EY Romania.

Modificari substantiale sunt aduse nu doar veniturilor de natura salariala, ci si celor din activitati independente. Daca modificarile pentru veniturile din salarii au starnit multe dezbateri controversate, cele privind activitatile independente au parut sa treaca mai mult neobservate sau extrem de putin atinse.

Facand un calcul simplu al nivelului de contributii sociale care ar urma sa se datoreze pentru cele doua tipuri de venit, constatam o discrepanta semnificativa.

Astfel, in contextul in care un salariat castiga un venit salarial brut de 5.000 lei/luna, acesta va avea aceeasi povara fiscala (impozit pe venit si contributii sociale individuale) ca si persoana care castiga un venit din activitati independente de 3 ori mai mare (mai specific – 14.575 lei).

Diferenta enorma vine ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara (i.e., prevazut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contributiile sociale in cazul veniturilor din activitati independente.

Desi venitul la care se poate asigura in scopuri de asigurari sociale o persoana care desfasoara activitati independente poate fi unul ales, e putin probabil ca acest venit ales sa fie de prea multe ori mai mare decat cel minim impus de lege.

Astfel, ajungem la concluzia ca, oricat de mult ar castiga pe luna o persoana fizica din activitati independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contributii va fi acelasi, adica 665 lei/luna.

Sursa: capital

(Visited 1,302 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× eight = 32

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.