Procedura de avizare a caselor de marcat cu jurnal electronic, lansata in dezbatere publica

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lansat luni, in dezbatere publica (pe site-ul mfinante.ro), proiectul unui Ordin care reglementeaza procedura de avizare tehnica a noilor modele de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic.
Proiectul normativ reglementeaza in principal urmatoarele aspecte:
– documentele si echipamentele necesare pentru obtinerea avizului tehnic
– testele efectuate pentru obtinerea avizului tehnic favorabil
– modalitatea de testare a echipamentelor care fac parte dintr-un aparat de marcat electronic fiscal, precum si a programelor software
– emiterea avizului tehnic favorabil in termen de maximum 3 zile lucratoare de la data finalizarii testelor
– obligatia Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti de a transmite o copie a avizului tehnic, in termen de 3 zile lucratoare de la data emiterii acestuia, Comisiei din cadrul Ministerului Finantelor Publice
– testarea/verificarea de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti – a cerintelor prevazute de normele metodologice referitoare la comunicatia aparatelor de marcat electronice fiscale in modul de lucru online, incepând cu data implementarii sistemului informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale, dat fiind faptul ca modalitatea in care aceasta se realizeaza efectiv este in strânsa legatura cu solutiile tehnice pe care ANAF urmeaza sa le implementeze la nivelul sistemului informatic propriu.

Institutia publica abilitata sa emita avizul tehnic favorabil pentru aparatele de marcat electronice fiscale este Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti.

„Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale are ca scop o mai buna monitorizare a activitatii operatorilor economici care desfasoara livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii, direct catre populatie, prin instituirea unor pârghii care sa conduca la cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare si la diminuarea evaziunii fiscale in domeniu”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Legislatia noilor case de marcat a fost publicata in Monitorul Oficial
* Guvernul a stabilit cerintele tehnice pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic

Sursa: mediafax

(Visited 172 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× five = 30

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.