Care este pragul minim pentru care sunt obligat sa depun declaratia 600 in anul 2018? Vezi aici răspunsul ANAF

Intrebare: Buna ziua, daca sunt salariat si obtin venituri si ca Pfa trebuie sa platesc contributii si pentru veniturile obtinute pe PFA?Nu este dubla impozitare?

 

*(EDITABIL)Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL)Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Raspuns ANAF: Da, se platesc contributii pentru ambele categorii de venituri. Nu este o dubla impozitare deoarece contributiile se stabilesc diferit pentru fiecare categorie de venit

Intrebare: Daca in 2017 veniturile din activitati independente au fost sub 1900 lei lunar, pentru 2018 mai datorez cas? Sau e optional?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse de venit, datoreaza contributia de asigurari sociale daca venitul net realizat in anul precedent raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. Chiar daca venitul dumneavoastra este sub nivelul plafonului minim prevazut de lege, puteti opta pentru plata CAS.

Intrebare: Pentru un avocat trebuie sa depun decl 600 privind contributia cass raportat la 1900*12=22800 lei, la acest nivel va plati cota de 10% de cass?
Raspuns ANAF: Da, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, depun Declaratia cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul lunar referitor la CASS, in functie de venitul realizat in anul precedent raportat la 1900 leiX12 luni, acest nivel fiind luat in calcul in vederea stabilirii obligatiei de plata a CASS

Intrebare: Raportat la veniturile realizate in 2017, care este pragul minim pentru care sunt obligat sa depun decl 600 in anul 2018?
Raspuns ANAF: Contributia de asigurari sociale se datoreaza daca venitul net realizat in anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia. Deci pragul minim pentru care exista obligatia de plata a contributiilor este reprezentata de nivelul veniturilor lunare realizate in 2017 comparat cu 1900 lei salariul de baza minim brut pe tara ptr ian. 2018 (venituri an 2017 peste 22800 lei)

Intrebare: In nota de fundamentare era prevazut ca pfa care indeplinesc si calitatea de salariat sunt scutite de la plata contributiilor pentru pfa…apoi cand s-a publicat a disparut acest paragraf…dilema mea este daca trebuie sa platesc si ca salariat si ca pfa pentru ca la doctor nu ma duc in calitate de pfa…ci de pf…multumesc!
Raspuns ANAF: Contributiile sociale obligatorii sunt datorate, in conditiile reglementate prin prevederile art.136 coroborate cu cele ale art.137, si respectiv ale art.153 coroborate cu cele ale art.155, din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OUG 79/2017), de cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania, atat pentru veniturile din salarii/asimilate salariilor cat si pentru veniturile din activitati independente. Obligatiile privind plata contributiilor sociale de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii/asimilate salariilor si venituri din activitati independente, sunt in vigoare si in anul 2017 si vor fi valabile si in anul 2018, cu mentiunea ca, incepand cu anul 2018 au fost aduse unele modificari privind baza de calcul, cota, declararea, etc.

Intrebare: Buna ziua ! Pentru un pfa cu norma de venit care are si calitatea de salariat (norma se injumatateste), mai este obligat sa depuna decl 600 si sa plateasca cas si cass ?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit datoreaza contributia de asigurari sociale daca valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor (“norma injumatatita”) este cel putin egala cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia.
Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, datoreaza contributia daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din categoriile prevazute la art. 155 alin. (2). Persoanele fizice mentionate mai sus au obligatia depunerii Declaratiei pana la data de 31 ianuarie 2018.

Intrebare: Salariat cu venit de peste 1900 lei in acelasi timp desfasor si o activitate independenta a carui profit net estimat este inferior plafonului de 12 salarii minime pe economie in 2018 voi platii si pt activitatea economica cobtributia la sanatate
Raspuns ANAF: In cazul in care continuati sa desfasurati o activitate independenta si anul 2018, iar venitul lunar realizat in anul 2017, este mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut pe tara, nu aveti obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Doar daca incepeti o activitate independenta in anul 2018 se va lua in considerare venitul estimat in 2018.

Intrebare: S-a obtinut venituri din dividende in 2017 peste 22800 lei. Persoana este in acelasi timp si angajat cu norma intreaga. Ce plateste in 2018 raportat la acest venit din dividende? Nu se stie daca in 2018 ii vor fii distribuite dividende deoarece nu are inca rezultatul contabil al societatii…?
Raspuns ANAF: Pentru anul 2017, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru venitul din dividendele INCASATE in anul 2017, in situatia in care persoana la care faceti referire este si salariat.
Pentru anul 2018, daca persoana care obtine venituri din salarii realizeaza si venituri anuale din dividende cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate si pentru aceste din urma venituri.
Sursa: ANAF, sesiune de intrebari si raspunsuri

(Visited 3,334 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 × nine =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.