Formularul 086 va fi modificat (oficial ANAF)

ANAF supune dezbaterii publice aprobarea unui nou formular de notificare (086) “Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA”, care sa contina rubrici adecvate fiecarei situatii in care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa transmita organului fiscal notificari privind aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA sau renuntarea la aplicarea acestui regim.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat 01.01.2018
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat 01.01.2018
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.1036 din data de 28 decembrie 2017, a fost publicata Legea nr.275/2017 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, act normativ prin care au fost aduse o serie de modificari acestui mecanism.

Potrivit acestor modificari, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA devine obligatorie doar pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA peste un anumit cuantum sau se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Celelalte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot opta pentru plata defalcata a TVA, fiind obligate sa notifice organul fiscal competent in acest sens.

In plus, s-a prevazut, pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dupa 31 decembrie 2017, obligatia de a notifica organului fiscal competent aplicarea platii defalcate a TVA, pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care acestia au intrat sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

De asemenea, prin modificarile aduse actului normativ s-au stabilit si conditiile in care persoanele impozabile, care au aplicat mecanismul platii defalcate a TVA, fie optional, fie in mod obligatoriu, pot renunta la aplicarea acestui mecanism.

Precizam ca, in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017, persoanele impozabile care au optat pentru aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA au utilizat formularul 086 ”Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA”, aprobat prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2743/2017.

Totodata, pentru a evita paralelismul legislativ prin aprobarea acelorasi formulare prin acte normative distincte, este necesara abrogarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2743/2017.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Split TVA 2018: ANAF pregateste un nou formular (D086)
* OPANAF 2743/2017: aprobarea formularului 086 (Notificare privind optiunea de aplicare a mecanismului de plata defalcata a TVA)

(Visited 249 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.