Modificari privind impozitul pe venit incepand cu 1 ianuarie 2018

Categoriile de venituri pentru care s-a redus, incepand cu 1 ianuarie 2018, cota de impozitare de la 16% la 10% sunt: activitati independente; salarii si asimilate salariilor; cedarea folosintei bunurilor (inclusiv venituri din arenda); investitii; pensii; activitati agricole, silvicultura si piscicultura; premii; alte surse.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

De asemenea, s-a redus cota de impunere de la 10% la 7% in cazul impozitului retinut la sursa reprezentand plata anticipata pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, mentinandu -se posibilitatea opt iunii pentru impunerea finala a veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala. In cazul impunerii finale, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor prin aplicarea cotei de 10 % asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40 % asupra venitului brut (anterior din venitul brut se deduceau si contributiile sociale obligatorii retinute la sursa);

-au crescut cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice care obtin venituri din salarii, astfel:

• pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 1.950 lei inclusiv , deducerile personale sunt:
– pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere – 510 lei;
– pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere – 670 lei;
– pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere – 830 lei;
– pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere – 990 lei;
– pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere – 1.310 lei.
• pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 1.951 lei si 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc potrivit tabelului prevazut la art.77 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, modificat si completat, incepand cu 01.01.2018.

• pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 3.600 lei nu se acorda deducerea personala.

Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar (anterior aceasta limita era de 300 lei lunar ), cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Baza legala a modificarilor mai sus amintite este Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 885 din 10 noiembrie 2017.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Impozit pe venit: modificari de la 01.01.2018 (OUG 79/2017)
* Cod Fiscal 2017 vs Cod Fiscal 2018: tabel comparativ urmare a modificarilor aduse de OUG 79/2017

Sursa: AJFP Olt

(Visited 1,047 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.