Formular 600: lamuriri ANAF

Persoanele fizice autorizate si ceilalti contribuabili care au obtinut venituri in anul 2017 din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau din alte surse, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018), au obligatia depunerii la organul fiscal competent a formularulului 600 “Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate”.

Pentru CAS cota este de 25% aplicata asupra unui venit ales de catre contribuabil, dar cel putin egal cu salariul minim brut pe tara (1.900 lei).

In ceea ce priveste CASS, cota este de 10% la salariul minim pe economie si se datoreaza doar de ca tre contribuabilii care au obtinut venituri, cumulate din toate sursele, cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Persoanele fizice care obtin venituri sub plafon nu au obligatia depunerii declaratiei si platii contributiilor, dar pot opta pentru depunerea acesteia in vederea asigurarii in sistemele sociale, in aceleasi conditii prevazute pentru cei care au obligatia sa le plateasca. Odata exprimata,optiunea este obligatorie pentru intregul an fiscal.

Contributiile vor fi platite trimestrial, in patru rate egale, pâna la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, astfel: 26 martie 2018; 25 iunie 2018; 25 septembrie 2018 si 21 decembrie 2018.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Dragnea: Formularul 600, amanat pana in martie
* Declaratia 600: PDF-ul inteligent a fost iar actualizat (versiunea A1.0.2)

Sursa: DGRFP Craiova

(Visited 633 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


2 × = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.