OUG nr.3/2018: Angajatorii vor suporta diferenta contributiilor in cazul salariatilor part-time

Guvernul a adoptat aseara, 08.02.2018, o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat si pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

 

O alta masura importanta vizeaza salariatii care beneficiaza de concedii medicale incepand cu luna ianuarie. Contributia de asigurari sociale (CAS) se va calcula incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie la indemnizatia de concediu medical si nu nu in raport cu salariul mediu pe economie(salariul mediu pe economie*35%), cum stabilea legislatia anterioara.

Masurile adoptate de Guvern au fost cuprinse in OUG nr.3/2018 publicata aseara, 08.02.2018, in Monitorul Oficial nr.125.
Mai jos gasiti comunicatul publicat dupa sedinta de Guvern:

Guvernul a luat astazi o serie de masuri pentru mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat. Este vorba despre angajatii din domeniile IT care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, din cercetare-dezvoltare si inovare, pentru cei care desfasoara activitati cu caracter sezonier, precum si pentru salariatii persoane cu dizabilitati, incadrate cu handicap grav sau accentuat.

Masura se aplica pentru veniturile obtinute in cursul anului 2018 si asigura acelasi nivel al veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate in anul 2017 de persoanele fizice mentionate, astfel incat angajatorii acestora sa nu fie obligati la un efort financiar suplimentar.
Acordarea facilitatii este conditionata de majorarea venitului salarial brut cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017, avand in vedere transferul sarcinii fiscale a contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Astfel, pentru toate aceste categorii de angajati, actul normativ prevede suportarea de la bugetul de stat a unei parti din contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajat.

Mai exact, este vorba despre o formula de calcul care se aplica venitului brut al angajatului, pentru a determina partea de contributie sociala de sanatate care urmeaza sa fie compensata de la buget, astfel incat venitul net aferent lunii ianuarie 2018 sa nu fie mai mic in raport cu cel din decembrie 2017, numai daca s-a aplicat majorarea salariala cu cel putin 20%.

De exemplu, un angajat care avea in luna decembrie 2017 un venit lunar brut de 10.000 de lei, platea contributie de asigurari sociale de sanatate in suma de 550 de lei. Daca angajatorul ii mareste venitul brut cu 20%, angajatul ar urma sa aiba 12.000 de lei venit lunar brut. Urmare a aplicarii transferului sarcinii fiscale, acest angajat ar trebui sa plateasca CASS 1.200 de lei si contributie de asigurari sociale in suma de 3.000 de lei. Dupa aplicarea facilitatii din acest act normativ, angajatului i se va retine la sursa CASS 650 de lei, iar statul va compensa diferenta datorata, respectiv 550 de lei, pentru a nu i se reduce venitul net.

Valoarea reprezentand diferenta pozitiva dintre contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si calculata potrivit prevederilor Codului fiscal si contributia de asiguari sociale de sanatate retinuta la sursa se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, reglementata potrivit Codului fiscal.

Pentru aplicarea acestor prevederi, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, vor fi emise norme aprobate prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Persoanele care desfasoara acelasi tip de activitate, dar sunt angajate in institutii publice nu beneficiaza de aceasta scutire, salariile acestora fiind majorate de la 1 ianuarie 2018 pentru a compensa aplicarea transferului sarcinii fiscale.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OUG nr.3/2018: s-a modificat modul de calcul CAS la concediile medicale, din ianuarie 2018
*OUG nr.3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare

O alta prevedere a ordonantei de urgenta asigura conservarea venitului net pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat. Mai exact, incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de munca cu timp partial li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportate la venitul brut de care beneficiaza, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportata in numele angajatului de institutia bugetara angajatoare sau de catre angajatorul privat.

De asemenea, se introduce o noua masura pentru protejarea veniturilor persoanelor aflate in concediul medical si care beneficiaza de indemnizatie de somaj. Pentru a nu le fi afectat venitul net persoanelor aflate in aceasta situatie, contributiile de asigurari sociale vor fi calculate in raport cu venitul brut de care beneficiaza persoana (indemnizatia de somaj), si nu in raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislatia anterioara.

Nota contabun.ro: Ca si o completare la comunicat, art.II pct.1 din OUG nr.3/2018 modifica art.139 alin.(1) lit.o) din Codul fiscal si prin urmare baza de calul a CAS o va constitui incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2018 indemnizaţiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul naţional unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.

(Visited 10,241 times, 1 visits today)

4 Responses to OUG nr.3/2018: Angajatorii vor suporta diferenta contributiilor in cazul salariatilor part-time

 1. Memoxcip says:

  Nici in OUG 3/2018 si nici in comunicatul de la Guvern nu se pomeneste ceva despre salariatii cu contracte part-time?

 2. Memoxcip says:

  Nici pomeneala de part-time?

 3. La o citire mai atenta o sa identificati ca aceasta categorie de salariati este vizata prin introducerea alin.(5^4) dupa alineatul (5^3) al articolului 146 din Codul fiscal, cu urmatorul cuprins:
  “(5^4) In cazul in care contributia de asigurari sociale calculata potrivit alin. (5) este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita potrivit alin. (5^1), diferenta se plateste de catre angajator/platitorul de venit in numele angajatului/beneficiarului de venit.”

 4. Memoxcip says:

  Multumesc pentru clarificare.
  La CASS este la fel?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 × three =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.