Teodorovici: Contributiile la concediilor medicale vor fi plafonate la nivelul din 2017

Persoanele care au platit, in ianuarie si februarie, sume in plus dupa aplicarea noilor masuri fiscale vor putea depune declaratii rectificative astfel incat sa-si recupereze aceste sume, a precizat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

 

„Nimeni nu va avea de pierdut, nici cei care sunt acum in concedii medicale sau la care au fost deja taieri din salarii. Contributiile vor fi plafonate la nivelul celor platite in anul 2017, iar diferenta respectiva se va recupera. Cei care sunt deja afectati vor putea depune declaratie rectificativa, astfel incat sa-si recupereze sumele”, a declarat Eugen Teodorovici, intr-o emisiune la Antena 3.

„Daca sunt diferente si apar obligatii in plus, acestea se plafoneaza. Noul mecanism va fi aplicat astfel incat cei aflati deja in concediu sa nu aiba mai mult de platit fata de anul trecut”, a mai spus ministrul Finantelor.

OUG nr.3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial nr.125 din 8 februarie 2018, a adus o serie de modidicari Codului fiscal care privesc mentinerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017 pentru angajatii din sectorul privat care beneficiaza de scutiri de impozit pe venitul realizat si pentru angajatii care lucreaza part-time, atat din sistemul public, cat si din privat.

O alta masura importanta vizeaza salariatii care beneficiaza de concedii medicale incepand cu luna ianuarie 2018. Astfel, potrivit prevederilor art.139 alin.(1) lit.o) din Codul fiscal, asa cum a fost modificat de art.II pct.1 din OUG nr.3/2018, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale (CAS), in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale.

Pe marginea acestuia subiect, contabun.ro a publicat materialul „OUG nr.3/2018: s-a modificat modul de calcul CAS la concediile medicale, din ianuarie 2018”

(Visited 1,435 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 × = ten

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.