Absentele nemotivate se inregistreaza in Revisal?

Potrivit art. 51 alin.(2) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Astfel, legiuitorul ofera posibilitatea angajatorului de a stabili prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern, conditiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul in care salariatii absenteaza nemotivat.

Iar potrivit prevederilor art.4 alin.(1) lit.e) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se transmit in registru cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii;

Chiar daca legiuitorul nu invoca direct obligatia suspendarii contractului de munca in cazul absentelor nemotivate ale salariatului, apreciem ca efectele contractului se suspenda. Salariatul absenteaza, nu presteaza munca si nu primeste salariu.

Teoretic, in cazul absentelor nemotivate, contractul individual de munca se suspenda, iar suspendarea se inregistreaza in Revisal in baza unei decizii de suspendare. Totusi, prevederea din Codul muncii ne oferta si o portita. Putem stabili, prin regulamentul intern, de exemplu, ca absentele nemotivate nu se inregistreaza in Revisal. In aceasta situatie nu se va intocmi decizie de suspendare, iar absentele se vor regasi in pontaj, in statul de salarii si in declaratia 112, nu si in Revisal.

Absentele nemotivate care nu se trec in Revisal se vor regasi si in cuprinsul adeverintei de vechime in munca a salariatului unde,  la sfarsitul adeverintei, se va completa numarul de zile sau de ore de absente nemotivate avute de salariat in perioada lucrata.

Nu trebuie sa uitam ca absentele nomotivate constituie abatere disciplinara, angajatorul patand dispune efectuarea cercetarii disciplinare.

Nu trebuie sa uitam nici faptul ca pentru salariatii incadrati in baza unor contracte individuale de munca, cu norma intreaga sau cu timp partial, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile, cu cateva exceptii[1], corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Iar prin perioada in care contractul individual de munca este activ se intelege perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Codului muncii[2]. Neinregistrarea suspendarii contractului de munca in Revisal este interpretata de inspectorii ANAF ca si cum contractual de munca ar fi activ.

Revisal-ghid practic

 

Vezi lucrarea “Revisal – ghid practic de completare si transmitere

 

 

 

…………..

[1] A se vedea art.146 alin.(5^1)-(5^3) si art.168 alin.(5^1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

[2] A se vedea Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2343 din 31 August 2017  privind procedura de aplicare a prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial nr. 717 din 05.09.2017. Codul fiscal a suferit o serie de modificari cu aplicabilitate de la 1 ianuarie  2018. Desi prevederile privind calculul CASS si CAS datorate de persoanele care obtin venituri din salarii in baza unui contract de munca cu timp partial s-au pastrat si dupa modificarea Codului fiscal, totusi de la 1 ianuarie 2018 aceasta reglementare nu o mai regasim la art.140 si art.158 alin.(3) ci la art.146 alin.(5^1) – (5^4) si art.168 alin.(5^1) din Codul fiscal modificat si completat. Pana la publicarea noului Ordin apreciem ca se vor aplica prevederile Ordinului 2343/2017.

In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara/Numarul de zile lucratoare in luna) x Numarul de zile lucrate in luna.

Nu uitati sa va inregistrati si in grupul nostru de pe Facebook – Legislatia muncii&Revisal&Salarizare

 

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 9,209 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ two = 4

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.