Declaratia 086, modificata prin OPANAF nr.223/2018 (precizari suplimentare ANAF)

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordinul presedintelui ANAF nr. 223 din 26 ianuarie 2018 pentru aprobarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului (086) „Notificare privind aplicarea/renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA” (Monitorul Oficial nr. 106 din 2 februarie 2018).

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Precizari suplimentare: OPANAF 223/2018 – Modificare D086

-Modificarea formularului 086 a fost necesara datorita modificarilor aduse Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA prin Legea de aprobare nr.275/2017

-Potrivit acestor modificari, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA devine obligatorie doar pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA peste un anumit cuantum sau se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

-Celelalte persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pot opta pentru plata defalcata a TVA, fiind obligate sa notifice organul fiscal competent in acest sens.

-In plus, s-a prevazut, pentru persoanele inregistrate in scopuri de TVA care intra sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, dupa 31 decembrie 2017, obligatia de a notifica organului fiscal competent aplicarea platii defalcate a TVA, pan a la data de 1 a lunii urmatoare celei in care acestia au intrat sub incidenta legislatiei privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

-De asemenea, prin modificarile aduse actului normativ s-au stabilit si conditiile in care persoanele impozabile, care aplica mecanismul platii defalcate a TVA, fie optional, fie in mod obligatoriu, pot renunta la aplicarea acestui mecanism.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Formular 086: instructiuni de completare, conform OPANAF nr.223/2018
* Formularul 086 va fi modificat (oficial ANAF)

Sursa: A.J.F.P. Mehedinti

(Visited 313 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine − 4 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.