Declaratia 112, modificata prin OMFP nr.1209/2018 (precizari suplimentare ANAF)

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1209 din 30 ianuarie 2018 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” (Monitorul Oficial nr. 101 din 2 februarie 2018).

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Precizari suplimentare: OMFP 1209/2018 – Modificare D112

Ca urmare a modificarilor legislative in domeniul contributiilor sociale datorate de persoanele fizice si juridice, s-a impus adaptarea corespunzatoare a modelului si continutului formularului 112 ”Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, precum si a instructiunilor de completare a acestuia.
Au fost modificate cotele contributiilor sociale obligatorii datorate de angajati pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, respectiv cota de 25% pentru CAS si cota de 10% pentru CASS;

Au fost eliminate contributiile sociale obligatorii datorate pana la data de 31 decembrie 2017 de catre angajator si angajat, dupa caz, respectiv:
*contributia de asigurari pentru somaj;
*contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
*contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
*contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

-Au fost eliminate din cuprinsul declaratiei unele categorii de persoane pentru care nu mai exista obligatia declararii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, cum ar fi: persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii.

-A fost introdusa obligatia de plata a angajatorilor cu privire la contributia de asigurari sociale in cote de 4% si 8%, pentru conditii deosebite si, respectiv, speciale de munca;

-A fost introdusa contributiaasiguratorie pentru munca (CAM) datorata de angajatori si persoanele asimilate acestora in cota de 2,25%;

-Au fost introduse unele prevederi speciale referitoare la persoanele scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor in conformitate cu dispozitiile art. 60 din Codul fiscal.

Declaratia se foloseste incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Formularul 112 s-a modificat (Ordinul nr. 1209/999/180/2018)
* Declaratia 112, valabila incepand cu ianuarie 2018, a fost publicata pe site-ul ANAF
* Declaratia 112: s-a actualizat PDF-ul inteligent (15.02.2018)

Sursa: DGRFP Craiova

(Visited 2,930 times, 1 visits today)

One Response to Declaratia 112, modificata prin OMFP nr.1209/2018 (precizari suplimentare ANAF)

  1. crina says:

    Mda…pentru unitatile speciale, au uitat sa puna buton iar acum la preluare da erori…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 × seven =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.