Cum se calculeaza contributiile daca salariatul este in somaj tehnic sau in concediu fara plata, la venitul realizat sau la salariul minim?

Intrebare: Salariat cu norma intreaga, are 7 zile de CO, 5 zile CFP si 8 zile indemnizatie somaj tehnic 75%. Brutul realizat este sub 1900 lei. Care este baza de calcul a contributiilor sociale: brutul realizat sau salariul minim?

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii: Potrivit prevederilor art.146 alin.(5^1) din Codul fiscal, contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, cu cateva exceptii prevazute la alin.(5^2).

Iar prin perioada in care contractul individual de munca este activ se intelege perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Codului muncii (a se vedea art.3 alin.(1) din OMFP nr.2343/2017). Neinregistrarea suspendarii contractului de munca in Revisal este interpretata de inspectorii ANAF ca si cum contractul de munca ar fi activ.

Potrivit prevederilor art.52 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, contractual individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similar. Aceasta situatie este cunoscuta si ca somaj tehnic.

Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3). Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute mai sus salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii (a se vedea art.53 din Codul muncii).

Si in cazul concediului fara plata contractul de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor (a se vedea art.54 din Codul muncii).

Astfel, si in cazul somajului tehnic si in cazul concediului fara plata contractul de munca se suspenda iar suspendarea se inregistreaza in Revisal.

Revisal-ghid practic

 

Vezi lucrarea “Revisal – ghid practic de completare si transmitere

 

 

 

 

Conform art.4 alin.(1) lit.e) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evident a salariatilor, orice modificare privind perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se transmit in registru cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Prin urmare, in baza prevederilor legale prezentate mai sus, apreciem ca daca contractul de munca este suspendat iar suspendarea este inregistrata in Revisal, contributiile sociale (CAS si CASS) se vor calcula la venitul realizat si nu la nivelul salariului minim brut pe tara.

Nu uitati sa va inregistrati si in grupul nostru de pe Facebook – Legislatia muncii&Revisal&Salarizare

 

savciuc1Autor:
Elena Savciuc, expert legislatia muncii contabun.ro
*Experienta de peste 10 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
*Master “Dreptul muncii, relatii de munca si industriale” – Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti
*Profil Linkedin Elena Savciuc

(Visited 5,388 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven × = 14

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.