Stagiul de cotizare pentru concedii si indemnizatii medicale va fi de 1 luna (proiect de OUG)

Potrivit unui proiect de OUG privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii, stagiul minim de cotizare pentru concediile si indemnizatiile medicale ar putea fi de 1 luna, in loc de 6 luni cum este in prezent.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

 

“Se propune introducerea unui nou articol 7^1, dupa articolul 7 din OUG nr. 158/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se reglementeaza situatia persoanelor care la data de 1 ianuarie 2018 indeplinesc stagiul minim de cotizare de o luna realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical si care nu mai beneficiaza de indemnizatie de asigurari sociale de sanatate, in sensul ca stagiul minim de asigurare, in primul semestru al anului 2018, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.

Astfel, pentru aceste persoane si in special pentru femeile care urmeaza sa beneficieze de concediu pentru sarcina si lauzie incepand cu data de 1 ianuarie 2018 si care nu pot indeplini, in semestrul I al anului 2018, stagiul minim de cotizare de 6 luni, se instituie o norma derogatorie de la regula generala privind stagiul minim de asigurare de 6 luni, astfel incat persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate care la data de 1 ianuarie 2018 indeplinesc stagiul minim de cotizare de o luna sa beneficieze de indemnizatie pentru concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, concedii medicale pentru sarcina si lauzie, concedii medicale pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile legii.

Prin prevederile art.VI din proiect se propune ca incepand cu obligatiile declarate aferente lunii ianuarie 2018, in cazul persoanelor care se afla sau intra in concediu medical oricand in perioada 01 ianuarie 2018-30 iunie 2018, sa se plafoneze nivelul contributiei de asigurari sociale datorate, astfel incat venitul net realizat dupa 01 ianuarie 2018 sa nu fie mai mic decat cel realizat anterior”.
Așadar, doar pana la 30 iunie 2018, va fi nevoie de doar o luna de stagiu pentru cei care vor sa intre in concediu medical.

Descarca de aici proiectul de OUG, in format PDF.

 

Contabun.ro a mai publicat si:
*Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de indemnizatia de concediu medical s-a majorat de la 1 luna la 6 luni
*Concediu medical fara stagiu minim de cotizare de 6 luni. Cum procedam?

(Visited 2,161 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 1 = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.