Guvernul a adoptat OUG care reglementeaza concediile medicale

Guvernul a adoptat, joi, ordonanta de urgenta privind reglementarea concediilor medicale, inclusiv maternale, decizia luata in timpul sedintei fiind ca masurile tranzitorii pentru mame sa se aplice pana la 1 octombrie 2018, nu pana pe 1 iulie, potrivit proiectului.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

”Persoanele care beneficiaza de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, pentru sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si pentru risc maternal, vor beneficia de aceleasi drepturi si de acelasi nivel al indemnizatiei aflata in plata pana la data de 1 ianuarie 2018. In sedinta de guvern s-a luat decizia ca pentru mame sa fie aceste masuri tranzitorii pana la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se afla in concediu medical pana la data de 1 iulie 2018”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, conform mediafax.ro

Potrivit acestuia, in cazul in care transferul sarcinii sociale duce la diminuarea indemnizatiilor, se plafoneaza contributiile de asigurari sociale datorate, astfel incat astfel incat, sa se mentina indemnizatiile la nivelul aflat in plata inainte de 1 ianuarie 2018.

”In cazul persoanelor care au primit indemnizatii diminuate pana la aplicarea masurilor adoptate, angajatorul efectueaza regularizarea sumelor prin depunerea declaratiei rectificative si plateste diferentele de indemnizatii persoanelor in drept pana la 31 martie 2018. De asemenea, tot prin aceasta ordonanta de urgenta, in primul semestru al anului 2018 se va mentine reglementarea care s-a aplicat pana la sfarsitul anului trecut, anume ca stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. Incepand cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical”, a mai precizat Barbu.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Stagiul de cotizare pentru concedii si indemnizatii medicale va fi de 1 luna (proiect de OUG)
*Stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de indemnizatia de concediu medical s-a majorat de la 1 luna la 6 luni
*Concediu medical fara stagiu minim de cotizare de 6 luni. Cum procedam?

(Visited 3,799 times, 1 visits today)

2 Responses to Guvernul a adoptat OUG care reglementeaza concediile medicale

  1. Hermine says:

    Care este numarul ordonantei de urgenta. Eu am cautat in monitorul oficial dar nu apare nimic. Deci sa inteleg ca nu a intrat in viguare aceasta ordonanta ?

  2. OUG nr.8/2018, publicata in Monitorul Oficial nr.190 din 1 martie 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 3 = zero

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.