Asigurare concedii medicale: noi obligatii pentru persoanele fizice

Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu care ati fost inregistrat(a) la Casa de Asigurari de Sanatate inceteaza de drept la data de 31.12.2017.

Ca urmare, aveti obligatia sa va achitati, daca este cazul, sumele restante cu care figurati in evidentele Casei de Asigurari de Sanatate.

Astfel, incepand cu 01 ianuarie 2018, pentru a fi asigurat conform legislatiei pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, se incheie intre persoana interesata sau dupa caz, de persoana imputernicita de catre aceasta, un contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate, conform Art. 1 alin. (2) din OUG 158/2005 modificat de OUG 99/2017.

Contractul este conditionat de plata unei contributii pentru concedii si indemnizatii in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar ales inscris in contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, si produce efecte de la data inregistrarii.

Venitul lunar pentru care se opteaza plata contributiei nu poate fi mai mic decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata (respectiv 1900 lei) si nici mai mare decat valoarea a de 12 ori a acestuia (respectiv 22800 lei)

Persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate efectueaza plata contributiei pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza.

Modificarea oricaror prevederi ale contractului (nume, venit asigurat, adresa, act de identitate) se poate face numai cu acordul scris al ambelor parti, prin act aditional, in termen de 30 de zile de la modificare si produce efecte pentru viitor incepand cu data inregistrarii acestuia si are acelasi regim juridic ca si contractul de asigurare pentru concedii si indemnizatii.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Guvernul a adoptat OUG care reglementeaza concediile medicale
* OUG nr.3/2018: s-a modificat modul de calcul CAS la concediile medicale, din ianuarie 2018

Sursa: cnas.ro

(Visited 940 times, 1 visits today)

One Response to Asigurare concedii medicale: noi obligatii pentru persoanele fizice

  1. Carmen STAN says:

    Ce implica acest lucru, mai pe intelesul muritorului de rand, va rog! Ce au de facut contribuabilii? Ce au de facut angajatorii?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 − six =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.