Declaratie unica in locul D600. Plata CAS si CASS la venit estimat

Guvernul pune in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta care prevede comasarea a sapte declaratii fiscale, inclusiv a declaratiei 600.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(MODELE EDITABILE) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizat la zi

”Declaratia 600 este un subiect de mare interes pentru multi romani. Guvernul va introduce astazi (joi – n.r.) in dezbatere publica varianta declaratiei, urmand ca cele mai bune propuneri sa fie asumate si incluse in cadrul proiectului final”, a declarat premierul Viorica Dancila in debutul sedintei de Guvern.

Ea a precizat ca, in loc de sapte declaratii, va fi una unica.

”Platile pentru impozitul pe venit, CAS si CASS in cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat in anul precedent. Exista un singur termen de plata, respectiv pana la data de 31 martie a anului urmator celui in care se realizeaza venitul, in loc de cinci termene de plata. A fost eliminata obligatia de a efectua plati anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobanzilor si penalitatilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege sa efectueze plati oricand in cursul anului, care vor conduce la posibilitatea resurselor financiare in cursul anului, in functie de necesitatilor proprii ale contribuabilului. Se acorda bonificatie, adica se reduce suma de plata pentru efectuarea platuilor inainte de termenul limita”, a mai spus Dancila.

Potrivit premierului, contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal daca vor depune declaratia unica in spatiul privat virtual.

”Incurajam depunerea declaratiilor in mediul online si pentru acest lucru se acorda chiar o bonificatie. Incadrarea ca platitor de CAS sau CASS se fac in functie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat in anul precedent. Calitatea de asigurat se dobandeste de la data depunerii declaratiei, nu de la data efectuarii llatii, ca in prezent. Persoanele cu venituri mici sau fara venituri sunt asigurate in sistemul de sanatate timp de 12 luni daca platesc CASS la nivelul a sase salarii minime brute – 1900 de lei, fata de nivelul a 12 salarii minime, cat platesc in prezent”, a mai precizat Viorica Dancila.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OUG 2/2018: Prelungire termen de depunere Declaratia 600
*Declaratia 600, amanata pana pe 15 aprilie

(Visited 832 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + = seventeen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.