Sinteza saptamanii (OUG nr.8/2018: un nou mod de calcul a CAS pentru concediile medicale…)

In materialul de fata va prezentam cele mai importante articole din saptamana recent incheiata.

*OUG nr.8/2018: un nou mod de calcul a CAS pentru concediile medicale
OUG nr.8/2018 privind reglementarea unor masuri in domeniul sanatatii a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 190 din 1 martie 2018.

*Cum modific in Revisal un CIM incetat?
Potrivit prevederilor art.3 alin.(2) lit.o) si art.4 alin.(1) lit.e) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se completeaza in Revisal si se transmit catre inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

*Asigurare concedii medicale: noi obligatii pentru persoanele fizice
Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii cu care ati fost inregistrat(a) la Casa de Asigurari de Sanatate inceteaza de drept la data de 31.12.2017.

*ORDIN nr. 1295/2018: introducerea sistemelor moderne de plata (organe de control)
ORDIN nr. 1295/2018 din 6 februarie 2018 privind desemnarea organelor de control abilitate de Ministerul Finantelor Publice pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata

*Plata defalcata a TVA (legea nr.275/2017): noutati de la ANAF
Radierea din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA se face de catre organul fiscal, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data depunerii notificarii.

*Telemunca: proiectul a trecut si de Camera Deputatilor. Pontajul se face electronic
Salariatii vor avea posibilitatea de a munci de acasa sau din alt loc, insa numai daca activitatea desfasurata la angajator este indeplinita cu ajutorul tehnologiei.

*OUG nr.3/2018: norme de aplicare a prevederilor art.I si III (proiect)
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat proiectul de norme de aplicare a ordonantei 3/2018, prin care statul plateste o parte din contributia la sanatate a angajatilor din firmele private, din domeniile IT si cercetare sau cu dizabilitati.

*Declaratie unica in locul D600. Plata CAS si CASS la venit estimat
Guvernul pune in dezbatere publica proiectul de ordonanta de urgenta care prevede comasarea a sapte declaratii fiscale, inclusiv a declaratiei 600.

(Visited 724 times, 1 visits today)

One Response to Sinteza saptamanii (OUG nr.8/2018: un nou mod de calcul a CAS pentru concediile medicale…)

  1. Ene Liliana says:

    Bună ziua.

    Ce pot face dacă angajatorul refuză depunerea declaratiei rectificative si restituirea sumelor pana la 31 martie 2018, asa cum se specifică in art.V, alin.3 din OUG 8/2018?
    Mentionez faptul că în lunile ianuarie şi februarie m-am aflat în concediu de maternitate si am beneficiat de indemnizatie.
    Va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 3 = twenty four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.