Statutul inspectorului de munca a fost adoptat de Senat

Senatul a adoptat, in sedinta plenului de luni, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege al Guvernului privind Statutul inspectorului de munca.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Potrivit actului normativ adoptat de Senat, cu 89 de voturi ‘pentru’, doua abtineri si 7 ‘impotriva’,
inspectorul de munca exercita prerogativele functiei in scopul verificarii respectarii de catre angajatori a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, al securitatii si sanatatii in munca si al supravegherii pietei si in scopul luarii masurilor prevazute de lege, in principal pentru combaterea muncii nedeclarate, prevenirea accidentelor de munca si bolilor profesionale, precum si restrictionarea introducerii pe piata a produselor neconforme”.

“Inspectorul de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca are dreptul de a efectua activitati de control, de a intocmi acte de control si de a constata si aplica sanctiuni contraventionale astfel: pe tot teritoriul tarii, indiferent de locul de munca in care isi desfasoara activitatea in mod curent, in baza deciziei emise de inspectorul general de stat; pe teritoriul judetului in a carui raza teritoriala se afla sediul inspectoratului teritorial de munca in cadrul caruia isi desfasoara activitatea in mod curent”, se arata in actul normativ.

Inspectorii de munca desfasoara atat activitati de control inopinate, tematice si de fond, cat si activitati de control organizate conform Programului cadru de actiuni al Inspectiei Muncii, respectiv programului propriu de actiuni al inspectoratului teritorial de munca.

“Inspectorul de munca beneficiaza de stabilitate in functie si independenta fata de orice schimbare guvernamentala si orice influenta neprevazuta din afara, de natura sa ii influenteze libertatea de executie, apreciere si decizie si care il poate ingradi sau impiedica in realizarea activitatii de control”, se mai arata in proiect.

Inspectorul de munca beneficiaza de suplimentarea cu cinci zile lucratoare a numarului de zile de concediu de odihna anual, decontarea cheltuielilor de transport pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu in cadrul si in afara localitatii in care isi desfasoara activitatea, perfectionare profesionala, schimburi de experienta si o zi libera, platita de angajator, cu ocazia Zilei Inspectiei Muncii.

Potrivit unui amendament adoptat de Senat, “de ziua Inspectiei Muncii nu se vor desfasura activitati specifice de control, ci activitati de informare”.

For decizional pentru acest proiect este Camera Deputatilor.

Sursa: Agerpres

(Visited 270 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 + one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.