Camera Deputatilor: Munca nedeclarata se pedepseste cu amenda de cel mult 200.000 de lei

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care aduce modificari Codului Muncii, in sensul definirii “muncii nedeclarate”, angajatorii putand fi amendati cu 20.000 lei daca primesc la munca persoane fara incheierea unui contract individual de munca.

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor prevede ca „munca nedeclarata” reprezinta: “primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii; primirea la munca a unei persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii”, potrivit raportului adoptat de Camera Deputatilor.

Locul de munca reprezinta locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia, potrivit sursei citate.

Copia contractului individual de munca se pastreaza la locul de munca pe suport de hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal, se arata in raportul adoptat de plen.

Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

Primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei, prevede proiectul de lege, la fel si primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.

Primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor i ndividuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

Contabun.ro a mai publicat si:
*OUG nr.53/2017: modificarea Codului muncii. Vezi noile prevederi
*Munca nedeclarata (mai) aspru pedepsita de legiuitor

Sursa: zf.ro

(Visited 330 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


3 − = two

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.