Angajatorul, obligat sa elibereze nota de lichidare cu trei zile inaintea incetarii contractului

Senatul a adoptat, in sedinta de luni, un proiect legislativ potrivit caruia angajatorii risca sa fie amendati cu pana la 3.000 de lei daca nu elibereaza nota de lichidare cu trei zile lucratoare inainte de data incetarii contractului individual de munca.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

„In toate cazurile de incetare a contractului individual de munca se intocmeste, de catre angajator, o nota de lichidare in dublu exemplar. Angajatorul este obligat sa elibereze si sa comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucratoare inainte de data incetarii contractului individual de munca”, potrivit proiectului de lege.

Nota de lichidare reprezinta documentul semnat de partile contractului individual de munca care atesta situatia debitelor financiare si patrimoniale rezultate in urma executarii acestuia.
Incalcarea de catre angajator a obligatiei de a elibera nota de lichidare se sanctioneaza cu amenda de la 1500 la 3000 de lei.

„In situatia incetarii contractului individual de munca nu exista o baza legala pentru eliberarea de catre angajator a notei de lichidare catre angajat. Cu toate acestea, in practica se utilizeaza acest document dar cu caracter ocazional, de la caz la caz, ceea ce lasa loc deciziilor arbitrare in domeniul raporturilor de munca. Pentru eliminarea abuzurilor si pentru a proteja interesele angajatilor se impune reglementarea raspunderii contraventionale a angajatorilor in cazul neeliberarii notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor neexecutarea obligatiei de a depune de catre angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage raspunderea disciplinara a angajatului”, se arata in expunerea de motive a propunerii legislative initiate de un grup de parlamentari PMP.

In cazul acestui proiect, Senatul este prima Camera sesizata.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Model decizie incetare suspendare contract de munca
* Model notificare incetare contract de munca in perioada de proba

Sursa: mediafax

(Visited 2,835 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + = 6

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.