Inspectia Muncii: actiuni de control pentru a sanctiona abaterile de la legislatia privind transferul contributiilor

Inspectia Muncii avertizeaza angajatorii ca, dupa 31 martie, va initia actiuni de control menite sa sanctioneze abaterile de la legislatia in vigoare privind transferul contributiilor.

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

Angajatorii mai pot transmite in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), pana la sfarsitul lunii martie, orice modificare a salariului de baza brut, a indemnizatiilor si sporurilor, iar dupa 31 martie autoritatile anunta controale pentru sanctionarea abaterilor, a anuntat, marti, Inspectia Muncii.

“Inspectia Muncii atentioneaza angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie 2018, care reprezinta termenul pana la care acestia trebuie sa transmita in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL), orice modificare a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum si ale altor adaosuri, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat”, se arata in comunicatul institutiei.

Potrivit sursei citate, transferul contributiilor de la angajator la angajat s-a facut incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar in ceea ce priveste obligatia de transmitere a datelor catre REVISAL.

In acest context, institutia precizeaza ca nu s-a amanat intoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligatia comunicarii efectuarii acesteia catre Inspectia Muncii.

Pana la aceasta data, cea mai mare parte a contractelor individuale de munca active au fost modificate prin majorarea salariilor, in contextul mutarii CAS si CASS la angajat.

“Incepand cu luna decembrie a anului trecut si in primele 3 luni din acest an, Inspectia Muncii a desfasurat o campanie nationala de constientizare care a urmarit informarea, prevenirea si nu sanctionarea angajatorilor. Actiunile inspectorilor de munca au fost legate de completarea si transmiterea in registrul general de evidenta a salariatilor a elementelor raportului de munca ca urmare a transferului contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. Am considerat ca este necesara clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare si de aplicare a prevederilor legale si, in acest scop, s-au organizat intalniri cu toti actorii implicati in piata muncii: patronate, sindicate, reprezentanti ai angajatorilor si angajati”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Acesta a precizat ca, la data de 31 martie, se incheie oficial campania de constientizare, iar ulterior acestei date, vor fi demarate actiuni de control menite sa sanctioneze abaterile de la legislatia in vigoare.

Contributiile sociale au trecut de la angajatori la angajati incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, adoptata in noiembrie 2017 iar nivelul contributiilor a scazut cu doua puncte procentuale, astfel ca, din totalul de 39,25% contributii platite la un salariu brut, se vor plati 37,25%.

Din totalul de 22,75% contributii datorate de catre angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat.
Calculele de la Finante arata ca, in total, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Procedura privind initierea negocierii colective pentru transferul contributiilor la salariati
*Etapele negocierii colective pentru trecerea contributiilor de la angajator la salariat
*OUG nr.3/2018: Angajatorii vor suporta diferenta contributiilor in cazul salariatilor part-time
Sursa: realitatea.net

(Visited 744 times, 1 visits today)

One Response to Inspectia Muncii: actiuni de control pentru a sanctiona abaterile de la legislatia privind transferul contributiilor

  1. Lore says:

    Care este baza legala prin care angajatorii sunt obligati sa modifice brutul?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 6 = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.