Amenzi si noi sanctiuni pentru firmele care iau muncitori ”la negru”

Angajatorii vor primi amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare muncitor care lucreaza “la negru”, insa valoarea totala a amenzilor nu poate depasi 200.000 lei.

 

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere

 

Daca nu achita amenda si nu remediaza situatia pentru care a fost sanctionat, patronul risca intre 6 luni si 2 ani de inchisoare, potrivit Legii de aprobare a OUG, ce modifica Legea 53/2003 – Codul muncii, promulgate miercuri de Presedintle Iohannis.

Pana acum, angajatorii care primeau la munca minimum 5 persone fara forme legale erau amendati cu cel putin 100.000 de lei, reprezentand cate 20.000 de lei pentru fiecare lucrator in cauza.

Noua lege elimina limita de 5 persoane, dar stabiliste ca valoarea totala a amenzilor nu poate depasi 200.000 lei.

Iata ce sanctiuni mai sunt prevazute in noua lege:
*primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.
*primirea la munca a uneia sau a mai multor persoane fara transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.
*primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in perioada in care acesta/acestia are/au contractul individual de munca suspendat, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.
*primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.

De asemenea, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Camera Deputatilor: Munca nedeclarata se pedepseste cu amenda de cel mult 200.000 de lei
* ITM, despre munca la negru:”Putem sista locul de munca”
Sursa: zf.ro, hotnews.ro

(Visited 399 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


one + 1 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.