ANAF: domeniul yahoo nu accepta e-mail-urile transmise de serverele MFP

Intrebare: S-a rezolvat problema de comunicare a actelor in ceea ce priveste SPV-urile persoanelor fizice care se inregistreaza cu o adresa de e-mail din domeniul yahoo?

Raspuns ANAF: Din cauza unor dificultati de ordin tehnic, domeniul Yahoo nu accepta e-mail-urile transmise de serverele Ministerului Finantelor Publice. In aceasta situatie, exista posibilitatea ca mesajele trimise catre domeniul Yahoo sa nu ajunga la destinatar, sau sa ajunga cu intarziere. Din acest motiv, se recomanda ca in relatia cu Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, sa se utilizeze o adresa de e-mail care sa contina un alt domeniu decat Yahoo.

Intrebare: Buna ziua. Mi se pare greoi faptul ca de fiecare data cand accesez SPV, persoana fizica, trebuie sa astept sa primesc pe adresa de mail un cod de siguranta,valabil 300 de secunde ce trebuie introdus.Am trimis o sesizare colegilor dvs.de la serv.”Asistenta tehnica servicii informatice” si acestia mi-au raspuns ca aceasta este procedura si ca se trimite acel cod unic la fiecare autentificare.Nu se poate renunta la aceasta si accesul sa se faca DOAR pe baza parolei? Accesul la SPV pe baza parolei ar fi mult mai simplu!
Raspuns ANAF: O parola unica (OTP) este o parola valabila pentru o singura sesiune de conectare, pe un sistem informatic. OTP-urile evita o serie de deficiente asociate autentificarii traditionale (statice) bazate pe parola, garantand ca parola unica o detine doar persoana titular de cont.

Cel mai important avantaj al OTP-urilor este ca, spre deosebire de parolele statice, nu sunt vulnerabile la atacuri. Aceasta inseamna ca un potential intrus care reuseste sa inregistreze un OTP care a fost deja utilizat pentru a intra intr-un serviciu informatic, sau pentru a efectua o tranzactie, nu va putea sa-l utilizeze, deoarece nu va mai fi valabil. Un al doilea avantaj major este ca un utilizator care utilizeaza aceeasi parola (sau o parola similara) pentru mai multe sisteme nu este vulnerabil la toate, daca parola pentru una dintre acestea este obtinuta de un atacator. Un numar de sisteme OTP urmaresc, de asemenea, sa se asigure ca o sesiune nu poate fi usor interceptata sau imitata fara cunoasterea datelor imprevizibile create in timpul sesiunii anterioare, reducand astfel suprafata atacului.

Intrebare: Buna ziua, cum se poate accesa prin SPV situatia platilor unei persoane fizice?
Raspuns ANAF: Prin intermediul SPV se poate solicita „Nota obligatiilor de plata” sau ”Situaţia obligaţiilor de plata”. Pentru obtinerea unui document se acceseaza meniul ”Solicitari – Informatii” si se alege tipul de document dorit.

Intrebare: Va rog sa precizati daca informatia obtinuta din SPV este identica cu cea obtinuta in aceeasi zi din fisa aceleiasi persoane, la ghiseu respectiv daca exista un decalaj in timp provenit din actualizari care nu se fac automat ? Daca exista un asemenea decalaj, care este decalajul maxim (zile, luni) ?
Raspuns ANAF: Ca urmare a modificarilor survenite, va informam ca, datele din SPV, disponibile persoanelor fizice, se actualizeaza astfel: – ZILNIC pentru deciziile de impunere si pentru platile efectuate si incarcate in sistemul informatic; – ZILNIC pentru informatiile disponibile in documentul „Nota obligatiilor de plata”; – LUNAR pentru informatiile disponibile in documentul „Obligatii de plata” (in data de 10 a fiecarei luni). Pentru fisa pe platitor persoane juridice obtinuta prin SPV, actualizarea datelor se realizeaza zilnic. Astfel, situatia fiscala existenta la inceputul zilei de lucru este furnizata pe tot parcursul acelei zile, eventualele modificari intervenite (declaratii sau plati noi) putand fi vizualizate in ziua urmatoare.

Contabun.ro a mai publicat si:
* ANAF: Formularul 700 se completeaza numai cu datele modificate incepand cu 1 ianuarie 2018
* ANAF: Pentru inregistrarea in SPV in calitate de imputernicit nu este necesara procura notariala

Sursa: ANAF, sesiune intrebari si raspunsuri

(Visited 411 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 8 = seventeen

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.