ITM: din 05 aprilie intra in vigoare Legea privind reglementarea activitatii de telemunca

In Monitorul Oficial al Romaniei – Partea I, nr. 296 din 02 aprilie 2018 a fost publicata Legea nr. 81 din 2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, act normativ care se va aplica incepand de joi 05 aprilie 2018.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Legea introduce notiunile de telemunca si de telesalariat si prevede faptul ca salariatii vor putea muncii in alt loc decat locul de munca organizat de catre angajator, in mod regulat si voluntar, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa al partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent. Refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.

In cazul nerespectarii acestor prevederi angajatorii risca sa fie amendati cu suma de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei pentru fiecare persoana pentru care nu s-a precizat in mod expres in contractul individual de munca faptul ca salariatul lucreaza in regim de telemunca.

Programul de lucru al telesalariatului se organizeaza de comun acord cu angajatorul, fiind permisa si efectuarea orelor suplimentare, insa numai cu acordul scris al persoanei in cauza si numai pentru angajatii cu norma intreaga. Angajatorul va fi obligat sa asigure toate conditiile necesare pentru ca un telesalariat sa lucreze din alt loc decat sediul firmei.

Totusi, partile vor avea posibilitatea sa stabileasca si altfel aceste aspecte.

In conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, angajatorul este in drept sa verifice activitatea telesalariatului iar reprezentantii organizatiilor sindicale la nivel de unitate sau reprezentantii salariatilor au acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca pentru aplicarea si verificarea conditiilor de munca.
Noua lege confera inspectorilor de munca dreptul de acces la locurile de desfasurare a activitatii de telemunca pentru verificarea aplicarii si respectarii cerintelor legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca si al relatiilor de munca.

In situatia in care locul de desfasurare a activitatii telesalariatului este la domiciliul acestuia, accesul persoanelor indreptatite se acorda doar in urma notificarii in avans a telesalariatului si sub rezerva consimtamantului acestuia.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca (MO 296/2018)
*Amenzi si noi sanctiuni pentru firmele care iau muncitori ”la negru”

Sursa: ITM Arad

(Visited 861 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 1 = four

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.