ITM: in 13.04.2018 intra in vigoare noi modificari aduse Codului Muncii

In data de 10.04.2018 s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I nr. 315, Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 — Codul muncii.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

 

Noul act normativ, care intra in vigoare in data de 13 aprilie 2018, aduce precizari in ceea ce priveste definirea si sanctionarea muncii nedeclarate, incheierea contractului individual de munca, definirea locului de munca precum si modalitatea de pastrare a copiei contractului individual de munca, evidenta orelor de munca, acordarea zilelor libere cultelor religioase.

Astfel, locul de munca este definit ca si locul in care salariatul isi desfasoara activitatea, situat in perimetrul asigurat de angajator, persoana fizica sau juridica, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agentii sau puncte de lucru care apartin acestuia.

Referitor la copia contractului individual de munca, aceasta se pastreaza la locul de munca astfel definit, pe suport hartie sau pe suport electronic, de catre persoana desemnata de angajator in acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidentialitatea datelor cu caracter personal.

In ceea ce priveste obligatia angajatorului de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, potrivit art. 119, noua lege aduce clarificari pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, in sensul ca, angajatorul tine aceasta evidenta in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.

In cazul salariatilor apartinand altor culte religioase legale decat cele crestine, angajatorii sunt obligati sa acorde zilele libere speciale ale acestora in orice alte zile in afara de sarbatorile legale sau zilele de concediu de odihna.

Se modifica si regimul sanctionar al muncii nedeclarate, in sensul limitarii cuantumului amenzii pentru munca nedeclarata la 200.000 lei.

Totodata, legiuitorul incadreaza ca si infractiune, fapta angajatorului sanctionat pentru munca nedeclarata de a relua activitatea fara a-si respecta obligatiile legale referitoare la: achitarea amenzii contraventionale si remedierea deficientelor care au condus la sistarea activitatii prin incheierea contractului individual de munca, transmiterea elementelor contractului individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor sau, dupa caz, incetarea suspendarii contractului individual de munca si prezentarea documentelor care dovedesc plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucratorului pentru perioada in care a prestat activitate nedeclarata.

In acest sens, potrivit art. 260, alin. (6) din Codul muncii angajatorii care nu vor respecta prevederile mentionate anterior sunt pasibili de pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Legea nr.88/2018: modificarea si completarea Codului muncii
*Legea nr. 86/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 (legea zilierilor)

Sursa: ITM ARAD

(Visited 3,554 times, 1 visits today)

One Response to ITM: in 13.04.2018 intra in vigoare noi modificari aduse Codului Muncii

  1. Nenea says:

    Ziua libera fiind scazuta din zilele de concediu…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


two + 4 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.