ANAF: formularul 212 trebuie depus chiar daca ati depus si declaratia 600

Intrebare: Daca am depus declaratia 600, mai trebuie completat si in 212?
Raspuns ANAF: Da, avand in vedere modificarile legislative, chiar in cazul in care ati depus formularul 600 trebuie depus formularul 212, al carui termen de depunere este data de 16 iulie 2018.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Declaratia 212: clarificari ANAF privind depunerea formularului
* Declaratia Unica 212: precizari suplimentare ANAF
* OPANAF nr.888/2018: Declaratia Unica (D 212) a fost publicata in Monitorul Oficial

Intrebare: Am depus deja declaratiile 200 si 220. Mai depun o data 212?
Raspuns ANAF: In situatia in care, in anul 2018, ati depus la organul fiscal competent formularul 200 – “Declaratie privind veniturile realizate din Romania” pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2018, nu aveti obligatia depunerii “Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru veniturile realizate in anul 2017. In ceea ce priveste formularul 220 “Declaratia privind venitul estimat/norma de venit”, depus pentru anul 2018, acesta nu cuprinde toate informatiile prevazute de reglementarile in vigoare si ca urmare trebuie depus formularul 212 pana la data de16 iulie 2018.

Intrebare: Un PFA radiat in decembrie 2017 si cu D220 si D200 depuse deja in ianuarie 2018 mai trebuie sa depuna 212?
Raspuns ANAF: Fiind radiat PFA-ul in anul 2017 si este depusa D 200 pentru anul 2017 nu mai este necesar depunerea D212. Nu intelegem de ce a mai fost depusa D 220 pentru anul 2017 sau 2018?

Intrebare: Trebuie completat si campul cu “veniturile estimate /norma de venit a se realiza in Romania si Contributiile Sociale datorate pe 2018?
Raspuns ANAF: Da.Declaratia se completeaza atat pentru veniturile realizate in anul 2017 cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2018.Veti completa la Capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018” informatii in functie de categoria de venit , de activitatea desfasurata si de modul de determinare a venitului net.

Intrebare: Am o persoana fizica care are : 1. Vaci cu lapte. 2. Venituri din chirii. 3. Are un PFA. Intrebarea: cate declaratii unice trebuie depuse? Va multumesc!
Raspuns ANAF: In situatia in care persoana la care faceti referire, a realizat venituri din mai multe surse sau categorii de venit pentru care exista obligatia depunerii declaratiei unice va completa cate o sectiune pentru fiecare categorie si sursa de venit, atat pentru veniturile realizate in anul 2017, cat si pentru veniturile estimate pentru anul 2018 (respectiv sectiunile referitoare la datele privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit din Romania si/sau datele privind impozitul pe veniturile estimate, pe surse si categorii de venit), completand, totodata, anexele care se ataseaza la declaratia unica. Deci se depune o singura declaratie

Intrebare: Pentru cei care au obtinut venituri din activitati independente sub plafonul de 22800 lei si care vor sa fie asigurati pentru sanatate- isi exprima aceasta optiune in declaratie si platesc – 6x190lei/an, fiind asigurati 12 luni sau 12×190 lei/an ??? Aici in ordonanta este ambigua exprimarea si de aceea sunt multe persoane care nu au inteles exact. Pe de alta parte, in D212, sunt evidentiati distinct acestia (sectiunea 2 lit B respectiv C), fapt ce ar insemna ca acestia de la pct B care obtin venituri sub plafon- fie si 10 lei, nu conteaza – obtin, daca opteaza sa fie si ei asigurati trebuie sa plateasca 12×190 lei/an, in timp ce aceia de la pct C – care nu obtin venituri si opteaza pt plata CASS platesc 6×190 lei/an- atunci intreb- Unde este echitatea??
Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor art. 180 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin OUG 18/2018, persoanele fizice care au estimat pentru anul curent venituri anuale cumulate din cele prevazute, sub nivelul plafonului minim de 22800 lei pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, caz in care datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate dupa cum urmeaza:
-daca depun declaratia unica pana la implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia; sau
-daca depun declaratia unica dupa implinirea termenului legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei inclusiv luna in care se depune declaratia.

Intrebare: Cum se completeaza D 212 la radierea unei P.F.A.?
Raspuns ANAF: Se depune o declaratie 212 sau rectificativa a acesteia , in care se completeaza campul “Data incetarii activitatii” cu data radierii PFA.Veniturile din activitati independente, ce se realizeaza intr-o fractiune de an, se considera venit anual.

Intrebare: Un avocat colaborator (nu cabinet de avocatura) care in timpul anului 2018 isi schimba casa de avocatura cu care colaboreaza trebuie sa depuna 212 de fiecare data cand isi schimba casa de avocatura cu care colaboreaza?Inainte de a aparea 212 se depunea 220 pt incetarea colaborarii vechi si 220 pt colaborarea noua. Acum de cand a aparut formularul 212 cum se va proceda in acest an? Din 2019 avand in vedere ca se renunta la anticipate aceste modificari (schimbarea casei de avocatura cu care colaboreaza) cum le vom reflecta in declaratia 212?
Raspuns ANAF: Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice poate fi corectata de contribuabili din proprie initiativa, ori de cate ori informatiile nu mai corespund celor din declaratia depusa anterior, prin depunerea unei declaratii rectificative. Declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi formular, bifandu-se cu X casutele aflate pe prima pagina a formularului ( capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018”, dupa caz) si se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in capitolul supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala

Intrebare: Cum se va beneficia de bonificatii de 5% pentru depunere online si 5% pentru plata pana la 31.12.2018 , trebuie completat pe declaratie cumva, sau doar calculam acel procent si platim mai putin cu 10%?
Raspuns ANAF: Bonificatia se determina de contribuabil, iar impozitul de plata va fi diminuat cu valoarea bonificatiei. Valoarea bonificatiei se stabileste de catre contribuabil si se inscrie in mod distinct in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice, sub rezerva verificarii ulterioare. Bonificatiile pentru plata anticipata a impozitului trebuie inscrise in Declaratia Unica in sectiunea „Sumarul obligatiilor fiscale” in rubricile fiecarui tip de bonificatie, iar plata impozitului estimat se va face conform sumelor inscrise in campurile „Impozit pe venit de plata pana la 15.12.2018”, „CAS de plata pana la 15.12.2018”, respectiv „CASS de plata pana la 15.12.2018”. Bonificatiile de 5% pentru depunerea online se calculeaza la depunerea declaratiei unice in anul 2019, acordarea acestora fiind conditionta si de plata integrala a impozitului pe venit pana la 15 martie 2019.

Intrebare: Am infiintat o IF in februarie 2018 si am depus 220 in care am trecut documentul de autorizare gresit. Cum corectez acum, avand in vedere ca tebuie sa depun si 212? depun rectificativa la 220 si apoi 212 corect …sau depun 212 cu aceeasi greseala dupa care depun rectificativa la 212?
Raspuns ANAF: Trebuie sa depuneti formularul 212 cu datele corecte deoarece potrivit reglmentarilor actuale, declaratia privind venitul estimat/norma de venit – formular 220, depusa la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, va fi inlocuita cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice- formular 212, ce se va depune pana la 15 iulie 2018.

Intrebare: Va rog frumos sa precizati daca trebuie depusa Declaratia unica pana la 15 Iulie 2018 de catre o persoana care estimeaza pentru anul 2018 venituri din activitati independente sub plafonul de 22.800 lei si care estimeaza ca, in afara acestora, va realiza si venituri din titluri de stat reprezentate de castigul din tranzactionarea pe piata secundara, respectiv cupon anual aferent titlurilor pe piata primara. Astfel, estimarea totala (venituri din activitati independente sub plafonul de 22.800 lei, cumulate cu veniturile din investitii in titluri de stat) ar putea fi peste 22.800 lei.
Raspuns ANAF: Da. Aveti obligatia depunerii formularului 212.La Capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2018” veti completa informatii in functie de categoria de venit obtinuta, de activitatea desfasurata si de modul de determinare a venitului net. Plafonul de 22800 lei se are in vedere doar la stabilirea obligatiilor privind contributiile sociale

Intrebare: Buna ziua! In instructiunile de completare D212 sunt cateva scapari / inadvertente:1. nu apare data de 15 martie ca data de depunere a declaratiilor ulterioar anului 2018; 2. la subsectiunea “Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata”, pct 2, “In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi, se iau in calcul sumele incasate;” – ar trebui “sumele ce se estimeaza a se incasa” (“estimat” vs “realizat”)
Raspuns ANAF: Formularul 212 (“Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”) existent in prezent pe site-ul ANAF se utilizeaza DOAR pentru declararea veniturilor realizate in anul 2017 si a veniturilor estimate pentru anul 2018, intrucat anul 2018 este un an de “tranzitie”.
Pentru CASS “In cazul veniturilor din dividende si din dobanzi, se iau in calcul sumele incasate;” care se inscriu in subsectiunea 2 ” Total venit estimat pentru incadrarea ca platitor de CASS”, obligatia depunerii D212 in acest caz este dupa incasarea dividendelor.

Intrebare: Va rog, o confirmare ca declaratia 600 nu exista, ca nici nu trebuia si nici nu trebuie depusa; multumesc!
Raspuns ANAF: Formularul 600, a fost valabil pana la modificarea Codului fiscal prin OUG 18/2018, iar daca a fost depus la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, va fi inlocuit cu “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, ce se va depune pana la data de 15 iulie 2018.

Intrebare: PFA estimeaza venituri din activitati independente pentru care impozitul datorat este de 10.000 lei. Pentru a beneficia de bonificatia de 5% va rugam sa ne indicati pe acest exemplu concret suma care trebuie achitata pana la 15.12.2018.
Raspuns ANAF: Modul de calcul al bonificatiei rezulta si din completarea declaratiei si trebuie achitata suma din randul “impozit pe venit de plata pana la 15.12.2018., Valoarea bonificatiei pentru situatia prezentata este de 500 lei si diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat, astfel ca trebuie sa achitati pana la 15 decembrie 2018 inclusiv suma de 9500 lei.

Intrebare: Buna ziua, cum se procedeaza in cazul unui pfa la norma de venit care este si salariat cu norma intreaga, pentru reducerea cu 50% a normei? Se poate transmite D212 online si se ataseaza anumite documente?
Raspuns ANAF: Formularul 212 este prevazut a se depune atat on-line cat si in format hartie, Nu este necesar transmiterea de anexe. Corectia normelor se face de contribuabil prin aplicarea coeficientilor de corectie si diminuarea venitului estimat in mod corespunzator. La acest moment, formularul 212 nu se depune on-line.

Sursa: ANAF, sesiune intrebari si raspunsuri

(Visited 2,010 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 × five =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.