ANAF: s-au modificat regulile pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor si impozitului pe profit

Din 01.04.2018 microintreprinderile au posibilitatea de a opta sa aplice prevederile Titlului II – ”Impozitul pe profit” din Codul fiscal, cu indeplinirea concomitenta a unor conditii legate de valoarea capitalului social si a numarului de salariati.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Prin exceptie de la prevederile art. 47 alin. (1), microintreprinderile care au subscris un capital social de cel putin 45.000 lei si au cel putin 2 salariati pot opta, o singura data, sa aplice impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, optiunea fiind definitiva.

Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care opteaza sa aplice impozit pe profit se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.

De asemenea, microintreprinderile au posibilitatea de a efectua sponsorizari pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale, acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare. Acestea scad sumele aferente sponsorizarilor din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul de 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor, datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Microintreprinderile care efectueaza sponsorizari au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor, aferenta anului in care au inregistrat cheltuielile respective.

De asemenea, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private au obligatia de a depune declaratia informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private.

Modelul si continutul declaratiilor informative se va aproba prin ordin al presedintelui ANAF in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a OUG nr. 25/2018.

Contabun.ro a mai publicat si:
* OUG 25/2018: microintreprinderile pot trece din nou la impozit pe profit (oficial)
*Impozitul pe veniturile microintreprinderilor (OUG 79/2017)

Sursa: DGRFP Ploiesti

(Visited 1,739 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − 6 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.