Speta ANAF: ajustare TVA creanta eliminata prin hotarare judecatoreasca

Intrebare: Este permisa ajustarea TVA in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate nu se poate incasa ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o hotarare judecatoreasca prin care o creanta a fost eliminata?
Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor din Codul fiscal, in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata, ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz.

Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv hotararea judecatoreasca de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, sub sanctiunea decaderii.

Prin urmare, in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate nu se poate incasa ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o hotarare judecatoreasca prin care o creanta a fost eliminata, ajustarea TVA este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, sub sanctiunea decaderii.

Baza legala: Legea nr 227 / 2015 articolul 287 lit.d), Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 32 alin. (6)
Sursa: ANAF, intrebari si raspunsuri

(Visited 833 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three − = 1

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.