Venituri din drepturi de proprietate intelectuala, conform OUG 18/2018 si OUG 25/2018

Categorie distincta de venit – nu mai face parte din categoria veniturilor din activitati independente.

Impozit pe venit

A. Sistem cote forfetare de cheltuieli art. 72 Cod fiscal

1.Daca platitorul veniturilor este persoana juridica sau alta entitate care are obligatia de a conduce evidenta contabila – retinere la sursa

Impozitul
*este final : 10% x venit net (Venit net = Venit brut – cheltuieli forfetare (40% x venit brut),
*se retine la sursa de catre platitorul veniturilor la momentul platii acestora, se declara in D112 si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Contribubilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul stabilit (pentru sustinerea entitatilor non profit, unitatilor de cult si acordarea de burse private) sau 3,5% din impozitul stabilit (entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii) in una din urmatoarele modalitati:
*prin depunerea declaratiei unice pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a veniturilor (organul fiscal va calcula si plati suma reprezentand 2%)
*prin retinerea lunara de catre platitorul veniturilor a unei cote de 2% din impozitul datorat si plata acestei sume, optiune exercitata in scris si valabila pe perioada derularii contractului, incepand cu luna exercitarii optiunii, dar nu mai mult de 2 ani fiscali consecutivi.

Descarca de aici materialul informativ Venituri din drepturi de proprietate intelectuala, conform OUG 18/2018 si OUG 25/2018, elaborat de catre DGRFP Brasov

(Visited 390 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


9 + seven =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.