1 Mai este zi nelucratoare: angajatorii risca amenzi de pana la 10.000 lei

Contabun.ro reaminteste angajatorilor ca ziua de 1 mai (Ziua Muncii) este decretata prin lege ca zi libera.

 

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere

 

In cazul in care agentii economici nu se conformeaza acestor dispozitii imperative sunt pasibili de amenda contraventionala de pana la 10.000 de lei (art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii).

Exceptie de la aceasta regula fac acele unitati a caror activitate nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Codul Muncii, reglementeaza, in mod expres, faptul ca salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare şi de alimentatie publica, precum şi in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. (art. 142 alin. 1)

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru. (art. 142 alin. 2)

Vezi aici lista sarbatorilor legale si nelucratoare:
-1 si 2 ianuarie;
-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Romane);
-Vinerea Mare (ultima zi de vineri inaintea Pastelui)
-prima si a doua zi de Paste;
-1 mai (Ziua Muncii);
-1 iunie (Ziua Copilului);
-prima si a doua zi de Rusalii;
-15 august (Adormirea Maicii Domnului);
-30 noiembrie (Sfantul Andrei);
-1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei);
– 25 si 26 decembrie (prima si a doua zi de Craciun).

(Visited 367 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


5 + nine =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.