Concediu medical suportat de angajator: se depune dosar la Casa de sanatate pentru decontare sume?

Intrebare: Un angajat are concediu medical pentru 5 zile (joi – luni). Acest Certificat de CM este necesar de depus la CAS pentru a se deconta sau angajatorul suporta cheltuielile? (sunt 3 zile lucratoare si 2 pauza) . Multumesc.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare absolut necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii: Depinde ce cod de indemnizatie este trecut pe certificatul de concediu medical. Daca codul de indemnizatie este 09, 15, 08, indemnizatia este suportata din FNUASS, daca salariatul este in incapacitate temporara de munca si pe certificatul de concediu medical apar codurile de indemnizatie 06 sau 01, atunci indemnizatia este suportata de angajator din prima zi pana in a 5-a zi de medical si din FNUASS din ziua urmatoare celor suportate de angajator.

Articolul 64 din Ordinul nr.15/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede ca sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc de catre angajatori angajatilor care au beneficiat de certificate de concediu medical si care se suporta din bugetul FNUASS se recupereaza din bugetul FNUASS pe baza de solicitarea scrisa.

Prin urmare, angajatorul poate solicita recuperarea sumelor platite salariatilor care au beneficiat de concediu medical care se suporta din FNUASS. Solicitatarea de recuperare insotita de documentele prevazute in actul normativ mentionat mai sus, inclusiv de exemplarul roz a certificatului medical, se depune la Casa de santate doar daca se solicita recuperarea sumelor.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Adeverinta pentru medicul de familie cu zilele de concediu medical din ultimele 12/24 luni – model oficial 2018
*Concediul si indemnizatia de maternitate: cum se calculeaza in 2018

(Visited 2,115 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven + = 12

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.