Modelul noului Formular D112 a fost publicat de Finante (proiect de ordin). Cum se completeaza

Ministerele Finantelor, Muncii si Sanatatii au initiat un proiect de ordin comun care stabileste modelul, continutul, si modalitatea de depunere si de gestionare a Declaratiei Unice fiscale – Formularul D112.
Declaratia vizeaza obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate intervenite ca urmare a modificarilor legislative in domeniul contributiilor sociale datorate de persoanele fizice si juridice.
Declaratia 112 cuprinde atat informatii privind obligatiile fiscale ale contribuabililor, cat si informatii necesare stabilirii prestatiilor sociale potrivit legislatiei specifice, acordate de Casa Nationala de Pensii Publice, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Proiectul de ordin stabileste:
– retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, dupa caz, pentru platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri realizate in baza contractelor de activitate sportiva, venituri realizate in baza contractelor de arenda sau din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II si III sau Legii nr. 170/2016;
– prevederi speciale referitoare la modul de calcul, declarare si plata a contributiilor sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri scutite de la plata impozitului pe venit, prevazute la art. 60 din Codul fiscal;
– prevederi speciale privind optiunea distribuirii si platii lunare a sumelor privind acordarea de burse private, precum si pentru sustinerea unei entitati nonprofit/unitati de cult reprezentand 2% sau 3,5% din impozit, de catre platitorul de venit;
– actualizarea corespunzatoare a anexelor la ordin potrivit modificarilor aduse legislatiei specifice.
Proiectul de ordin poate fi consultat pe site-ul MFP la rubrica Transparenta decizionala.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia 112: s-a actualizat PDF-ul inteligent (corectie D_17)
*Declaratia 112: completarea declaratiei privind asigurarea angajatilor in sistemul asigurarilor pentru somaj

(Visited 931 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


three × = 12

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.