Negocierea colectiva mai este obligatorie la firmele sub 21 de angajati? Vezi aici raspunsul

Intrebare: Ma puteti ajuta va rog, cu un pdf / word al cadrului legal prin care negocierea colectiva nu mai este obligatorie la firmele sub 21 angajati?

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii: Si Codul muncii, la art.229 alin.(2), si Legea dialogului social, la art.129 alin.(1), prevad obligatia negocierii la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Iar prin art.VII din OUG nr.82/2017 au foste aduse cateva modificari temporare Legii dialogului social si anume prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (1), alin.(3) si alin.(5) din Legea dialogului social nr.62/2011, in perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017, in unitatile in care nu exista incheiat contract colectiv de munca dar si in unitatile in care exista contract colectiv de munca in vigoare, initierea negocierii colective, respectiv negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele colective de munca in vigoare era prevazuta ca obligatorie, pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 pentru trecerea CAS si CASS de la angajator la salariat, de la 1 ianuare 2018.

Aceasta derogare a avut drept scop negocierea salariilor de baza si gasirea unor solutii la nivel de unitate ca de la 01.01.2018, dupa trecerea contributiilor in sarcina salariatilor, netul acestora sa nu fie afectat de aceasta masura.

Dupa cum am scris si mai sus si am trimis si la baza legala, negocierea colectiva in mod normal este obligatorie doar in cazul unitatilor cu cel putin 21 de salariati.

Derogarea de la prevederile Legii dialogului social cum ca negocierea este obligatorie si pentru unitatile cu mai putin de 21 de salariati a avut drept scop punerea in aplicare a prevederilor OUG nr.79/2017, adica trecerea contributiilor de la angajator la salariat, iar initierea sau negocierea, asa cum era prevazuta prevazuta la art.VII din OUG nr.82/2017 trebuia sa aiba loc in perioada 20.11.2017-20.12.2017.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Initierea negocierii colective in cazul angajatorilor cu mai putin de 21 de salariati. Cum procedam?
* Procedura privind initierea negocierii colective pentru transferul contributiilor la salariati
* ITM: este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele colective de munca

(Visited 955 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine × 6 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.