Modificarea normei de munca la 4 zile a cate 8 ore pe zi: norma intreaga sau fractiune de norma?

Intrebare: Buna ziua.Daca doresc sa fac modificarea unei persoane de la 8 ore/zi, 40 ore/saptamana la 32 ore/saptamana(4 zile a cate 8 ore /zi):
1.Se considera norma intreaga sau fractiune de norma?
2.Care este salariul minim pe care il pot acorda si cum se calculeaza.

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii:
1. Potrivit prevederilor art.103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

Iar potrivit prevederilor art.112 din Cod, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

2.Salariul se negociaza, dar nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara. Iar incepand cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este de 1900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, in medie, pe luna, in anul 2018, reprezentand 11,40 lei/ora. Deci, pentru un contract de munca cu timp partial, salariul nu poate fi stabilit sub nivelul de 11,40 lei/ora.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Concediul si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca: mod de calcul si informatii utile
* Adeverinta de vechime in munca

Rate this post
(Visited 1,884 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 + one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.