Salariat in concediu medical prezinta decizie de pensionare. Cand inceteaza CIM?

Intrebare: Am primit pentru o persoana decizia de pensie anticipata din data de 29.04.2018. Persoana in cauza are medical pana pe 05.05.2018. Cu ce data este corect sa-i fac incetarea contractului de munca, cu 29.04.2018 sau 05.05.2018? Multumesc.

 

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Raspuns Elena Savciuc, expert legislatia muncii: Potrivit prevederilor art.56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II.

In speta prezentata, CIM inceteaza de drept la data comunicarii angajatorului a deciziei de pensie in cazul pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale. Este vorba de o incetare de drept si nu de vointa partilor, o incetare prin forta legii. Vrem nu vrem contractul inceteaza. Decizia pe care o emite angajatorul este una de constatare a cazului de incetare de drept a CIM.

Avem si art.49 alin.(5) si (6) din Codul muncii care prevad ca de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Contabun.ro a mai publicat si:
* Pensia anticipata. Cand inceteaza contractul de munca?
* Pensia anticipata sau anticipata partiala poate fi cumulata cu salariul?

(Visited 2,208 times, 3 visits today)

One Response to Salariat in concediu medical prezinta decizie de pensionare. Cand inceteaza CIM?

  1. karla says:

    ce se intampla in aceste situatii cu diferenta de zile de comcediu medical. se vor mai plati?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 − four =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.