OMFP 1938/2018: Procedura asistenta acordata de primarii pentru declaratia unica (precizari suplimentare ANAF)

ANAF va aduce la cunostinta aparitia urmatoarelor acte normative: Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1938 din 26 aprilie 2018 pentru aprobarea Procedurii de acordare a asistentei realizate de organul fiscal local in colaborare cu organul fiscal central in vederea completarii si/sau depunerii, precum si transmiterii declaratiei unice privind impunerea veniturilor persoanelor fizice (Monitorul Oficial nr. 399 din 9 mai 2018).

Precizari suplimentare: OMFP 1938/2018 – Procedura asistenta acordata de primarii pentru declaratia unica

Potrivit prevederilor art. 103 alin. (1^1) din Codul de procedura fiscala, organul fiscal local (PRIMARIILE) in colaborare cu organul fiscal central (ANAF) acorda asistenta in vederea completarii si/sau depunerii declaratiei unice privind impunerea veniturilor persoanelor fizice pentru contribuabilii care au domiciliul fiscal in localitatea in care sii are sediul organul fiscal local si nu exista o unitate teritoriala a A.N.A.F.

ANAF va emite si va transmite fiecarei primarii lista cu persoanele domiciliate in respectiva localitate si care se preconizeaza ca au obligatia de a depune declaratia unica, conform informatiilor existente in bazele de date ANAF.

Dupa primirea listelor, primariile informeaza ANAF in situatia in care apreciaza ca nu dispun de mijloacele tehnice necesare asigurarii asistentei (echipamente, conexiune la ExtranetMFP).

Totodata,primariile vor stabili persoana/persoanele desemnate pentru acordarea asistentei, lista comunicandu-se catre ANAF, dar si contribuabililor prin afisare la avizierele si pe site-ul primariilor.

ANAF va comunica primariilor un calendar de instruire a persoanelor desemnate, aceasta activitate urmand a avea loc, de regula, la sediul primariilor.

ANAF va stabili lista cu persoanele care vor colabora cu primariile, precum si un calendar in care aceste persoane se deplaseaza la primarii, astfel incat cel putin o zi pe saptaman a, la fiecare primarie, sa fie prezent un functionar ANAF, in perioada 15 mai – 15 iulie 2018.

La nivelul fiecarei primarii se vor organiza intalniri cu contribuabilii in vederea informarii acestora cu privire la modalitatea de completare si transmitere a declaratiei unice.

Persoanele fizice vor beneficia la sediul primariilor de urmatoarele servicii fiscale:

*asistenta privind modul de completare a declaratiei unice;

*asistenta cu privire la inregistrarea in „Spatiul Privat Virtual”;

*asistenta pentru transmiterea declaratiei unice prin mijloace electronice;

*depunerea declaratiilor unice in format hartie (aceste declaratii urmeaza a fi predate periodic de reprezentantul primariei catre reprezentatul ANAF).

Contabun.ro a mai publicat si:
* OMFP 1938/2018: procedura asistenta acordata de primarii pentru declaratia unica
* OPANAF nr.1155/2018: s-a modificat Declaratia Unica

Sursa: DGRFP Craiova

(Visited 239 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


nine + 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.