Declaratia Unica se poate depune online

Incepand de ieri, 16 mai 2018, orice persoana care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea sa le declare online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaratiei Unice disponibil in Spatiul Privat Virtual (SPV).

Formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF in sectiunea ” Spatiul Privat Virtual”, rubrica Descarcare declaratii.

Serviciul electronic Spatiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finantelor Publice, iar inregistrarea este posibila fara a fi necesara deplasarea la ghiseele ANAF. In acest sens, MFP a transmis prin posta fiecarui contribuabil o scrisoare personalizata, care contine toate datele necesare inrolarii din confortul propriei case.

Prin intermediul SPV se poate accesa oricand situatia fiscala personala si se pot primi sau transmite o serie de documente, declaratii fiscale si alte informatii fiscale utile.

De asemenea, formularul se poate completa si semna si de detinatorii de certificate digitale calificate. Depunerea se face pe portalul e-guvernare.ro.

Daca Declaratia Unica este depusa online pana pe 15 iulie 2018 si plata obligatiilor se efectueaza integral pana la data de 15 martie 2019, inclusiv, se acorda o reducere de 5% din suma totala datorata bugetului de stat, iar daca suma datorata, stabilita la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este platita integral pana pe 15 decembrie 2018, se acorda o reducere suplimentara de 5% din suma datorata.

Principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din:
*activitati independente;
*cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda;
*activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
*piscicultura si/sau silvicultura;
*transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar;
*jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker;
*activitatile artistice si sportive, in calitate de artisti de spectacol sau ca sportivi.

Contabun.ro a mai publicat si:
*Declaratia Unica 212: precizari suplimentare ANAF
*OMFP 1938/2018: procedura asistenta acordata de primarii pentru declaratia unica
*OPANAF nr.1155/2018: s-a modificat Declaratia Unica

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

(Visited 628 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


+ 6 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.