Declaratia 100 a fost modificata: precizari suplimentare ANAF (OPANAF 1203/2018)

In Monitorul Ordinul Oficial nr. 424 din 18 mai 2018 a fost publicat ordinul presedintelui ANAF nr. 1203 din 10 mai 2018 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

 

Precizari suplimentare:

OMFP 1931/2018 – Noul formular 112
OPANAF 1203/2018 – Modificare Decl aratia 100

-Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.18/2018, au fost aduse o serie de modificari si completari Codului fiscal, printre care si modificarea prevederilor art. 132 „Obligatii declarative ale platitorilor de venituri cu retinere la sursa”. Potrivit noilor prevederi, platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice au obligatia retinerii contributiei de asigurari sociale si depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112).

-Totodata, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 25/2018, au fost introduse si dispozitii referitoare la deducerea din impozitul datorat pe veniturile microintreprinderilor a cheltuielilor cu sponsorizarea pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii.

Avand in vedere cele de mai sus, Declaratia 100 a suferit urmatoarele modificari:

*introducerea unui rand distinct ”Suma deductibil a” la Sectiunea I – Impozite si taxe care se platesc in contul unic, pentru evidentierea sumelor reprezentand cheltuieli cu sponsoriz ari deductibile din impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Potrivit noilor reglementari, din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective se scadsumele reprezentand sponsorizari pan a la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

*introducerea unei sectiuni care va cuprinde informatii necesare evidentierii sumelor scutite reprezentand impozit pe profit si impozit pe veniturile microintreprinderii, in conformitate cuprevederile Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004

*au fost eliminate din Nomenclatorul privind obligatiile de plata la bugetul de stat, anexa la formularul 100, pozitiile pentru declararea impozitului retinut la sursa pe veniturile realizate de persoanele fizice din drepturi de proprietate intelectuala, din arendarea bunurilor agricole sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica;

*a fost introdus un nou nomenclator, anexa la formularul 100, Nomenclatorul obligatiilor scutite de la plata, potrivit legii, care cuprinde facilitatile fiscale in vigoare, cum ar fi impozitul pe profit scutit si impozitul pe veniturile microintreprinderii scutit, in conformitate cu prevederile Legii cooperatiei agricole nr.566/2004

*instructiunile de completare a formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” au fost modificate in mod corespunzator.

Sursa: AJFP Mehedinti

(Visited 888 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 2 = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.