25 mai 2018: Aplicarea RGPD (comunicat ANSPDCP)

Incepand din data de 25 mai 2018 devin aplicabile in mod direct, in toate statele Uniunii Europene, prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE, adoptat de Parlamentul European si Consiliu in data de 27 aprilie 2016.
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

 

Efectul punerii in aplicare a Regulamentului consta in uniformizarea principiilor de protectie a datelor personale in toate statele membre ale Uniunii Europene si inlocuirea regimului juridic national existent, emis in temeiul Directivei 95/46/CE.

Scopul principal al Regulamentului este acela de a adapta si actualiza principiile si regulile generale de prelucrare a datelor cu caracter personal, in acord cu evolutiile tehnologice contemporane.

Regulamentul general privind protectia datelor stabileste un set unic de reguli destinate protejarii mai eficiente a vietii private a persoanelor fizice de pe teritoriul Uniunii Europene. Principiile si regulile stabilite de Regulament privesc un drept fundamental al persoanei – dreptul la protectia datelor personale, garantat de art. 8 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE si art. 16 al Tratatului UE.

Regulamentul general privind protectia datelor accentueaza responsabilizarea operatorilor care prelucreaza date cu caracter personal si consolieaza totodata drepturile garantate persoanelor vizate (persoanele ale caror date sunt prelucrate) instituind, in anumite situatii, obligativitatea desemnarii unui responsabil cu protectia datelor.

Totodata, incepand din data de 25 mai 2018, inceteaza obligativitatea de a notifica Autoritatea nationala de supraveghere cu privire la prelucrarile de date cu caracter personal efectuate de catre operatori.

Despre acest lucru, contabun.ro a scris aici: ANSPDCP: operatorii nu vor mai avea obligatia notificarii prelucrarilor de date

Materialele informative dedicate Regulamentului 2016/679 sunt disponibile la adresa http://www.dataprotection.ro/?page=Regulamentul_nr_679_2016

(Visited 1,469 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 1 = seven

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.