Ghid orientativ de aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor destinat operatorilor

Parlamentul European si Consiliul au adoptat, in data de 27 aprilie 2016, Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor – RGPD).

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare

Regulamentul (UE) 2016/679 a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii L119 din 4 mai 2016, iar prevederile lui vor fi direct aplicabile in toate statele membre ale Uniunii Europene, incepand cu data de 25 mai 2018.

Regulamentul (UE) 2016/679 impune un set unic de reguli in materia protectiei datelor cu caracter personal, inlocuind Directiva 95/46/CE si, implicit, prevederile Legii nr. 677/2001.

NOUTATI

Regulamentul (UE) 2016/679 pune accent pe transparenta fata de persoana vizata si responsabilizarea operatorului de date fata de modul in care prelucreaza datele cu caracter personal.

Regulamentul (UE) 2016/679 stabileste o serie de garantii specifice pentru a proteja cat mai eficient viata privata a minorilor, in special in mediul on-line.

Regulamentul (UE) 2016/679 consolideaza drepturile garantate persoanelor vizate si introduce noi drepturi: dreptul de a fi uitat, dreptul la portabilitatea datelor si dreptul la restrictionarea prelucrarii.

Regulamentul (UE) 2016/679 introduce sanctiuni severe, pana la 10 – 20 milioane de euro sau intre 2% si 4% din cifra de afaceri la nivel international, pentru operatorii din sectorul privat.

DOMENIU DE APLICARE

RGPD se aplica:

Prelucrarii datelor cu caracter personal in cadrul activitatilor derulate la sediul unui operator sau al unei persoane imputernicite de operator pe teritoriul Uniunii, indiferent daca prelucrarea are loc sau nu pe teritoriul Uniunii.

Prelucrarii datelor cu caracter personal ale unor persoane vizate care se afla in Uniune de catre un operator sau o persoana imputernicita de operator care nu este stabilit(a) in Uniune, atunci cand activitatile de prelucrare sunt legate de:

*oferirea de bunuri sau servicii unor astfel de persoane vizate in Uniune, indiferent daca se solicita sau nu efectuarea unei plati de catre persoana vizata; sau

*monitorizarea comportamentului lor daca acesta se manifesta in cadrul Uniunii.

Prelucrarii datelor cu caracter personal de catre un operator care nu este stabilit in Uniune, ci intr-un loc in care dreptul intern se aplica in temeiul dreptului international public.

Descarca de aici, in format PDF, Ghidul orientativ de aplicare a Regulamentului General privind Protectia Datelor destinat operatorilor

Contabun.ro a mai publicat si:
*25 mai 2018: Aplicarea RGPD (comunicat ANSPDCP)
*ANSPDCP: operatorii nu vor mai avea obligatia notificarii prelucrarilor de date

Sursa: dataprotection.ro

(Visited 2,552 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


7 − = one

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.